Beurs13 dec '11 18:01Aangepast op 13 dec '11 18:41

Beurzen geven wisselend beeld

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen lieten dinsdag bij sluiting een wisselend beeld zien. Aan het begin van de middaghandel stegen ze voorzichtig, maar Parijs en Frankfurt moesten de zwarte cijfers al ver voor het slot loslaten.

De hele dag werd de stemming nog wel op peil gehouden door een succesvolle obligatieveiling in Spanje en een verbetering van het Duitse economische sentiment.

De AEX-index sloot 1,17 punten hoger op 298,56 punten, een winst van 0,4 procent. De MidKap-index sloot 0,5 procent hoger op 447,10 punten, terwijl de Londense beurs stand hield met een plus van 1,1 procent. Het verlies in Parijs en Frankfurt bedroeg uiteindelijk 0,4 procent.

Madrid
In Madrid kozen de beleggers tegen het einde van de handel voor de weg naar beneden. De belangrijkste graadmeter sloot 1,2 procent lager, nadat kredietbeoordelaar Moody's had gewaarschuwd voor een mogelijke afwaardering van Spaanse banken.

Een succesvol verlopen Spaanse obligatieveiling hield de verliezen in toom. Een kritisch rapport van kredietbeoordelaar Fitch over de Europese crisisaanpak hield de beurzen ook bezig. Volgens Fitch zal de crisis door de geleidelijke aanpak aanhouden in 2012 en zal de economie in de eurozone aanzienlijk afkoelen.

Recessie
Nederland is volgens het Centraal Planbureau al in een recessie beland en ook voor de komende kwartalen wordt een krimp verwacht. Uit de index van het economische onderzoeksinstituut ZEW bleek daarentegen dat de verwachtingen van Duitse beleggers en analisten voor de economische ontwikkeling in december iets zijn verbeterd.

EFSF
Ook zette het Europese noodfonds EFSF dinsdag voor het eerst kortlopende obligaties uit. De vraag naar het papier was meer dan drie maal zo groot als het aanbod.

In Frankfurt zakte Commerzbank 4,6 procent na berichten dat de bank al dagen intensieve gesprekken voert met de Duitse overheid over staatssteun.

ArcelorMittal
In de AEX hoorde staalbedrijf ArcelorMittal bij de stijgers met een winst van 1,6 procent. Bodemonderzoeker Fugro kreeg er 1,3 procent bij en Shell noteerde 2,6 pocent hoger. Bierbrouwer Heineken was een opvallende daler met een verlies van 2,1 procent.

Saab ontvangt geld
Swedish Automobile liet weten dat het noodlijdende automerk Saab dinsdag een eerste betaling heeft ontvangen van het Chinese autobedrijf Youngman. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt nog altijd stil.

Olieprijs
De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,2 procent tot 99,95 dollar per vat en Brentolie werd 1,8 procent duurder. Volgens het Internationale Energie Agentschap zal de vraag naar olie door de schuldencrisis afzwakken. De prijs is tot nu toe op peil gebleven door de dreiging van nieuwe sancties tegen Iran.

Euro daalt
De euro daalde voor het eerst sinds januari onder een stand van 1,31 tegen de dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was de Europese munt 1,3090 dollar waard. Tegen het einde van de handel op maandag was dat nog 1,3180 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen