Beurs15 dec '11 21:47Aangepast op 15 dec '11 22:18

Lagarde bezorgt Wall Street een domper

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks positief macro-economisch nieuws, wist IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag de stemming op Wall Street onder druk te zetten.

Lagarde zei dat het uitblijven van actie in de bestrijding van de schuldencrisis kan leiden tot escalatie met een terugkeer naar de Grote Depressie als gevolg. Die opmerking overschaduwde positief macronieuws.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 11.868,81 punten. De S&P 500-index won 0,3 procent tot 1215,76 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 2541,01 punten.

Sombere vooruitzichten
"De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn op het moment niet bepaald rooskleurig, maar vrij somber. Geen land is immuun voor de crisis die we zich niet alleen zien ontvouwen maar die escaleert", aldus Lagarde. Volgens haar moeten politieke en financiële leiders snel met een alomvattende crisisaanpak komen. "Het zal inspanningen en aanpassingen vergen, vooral van de eurolanden waar de kern van het probleem ligt.''

Tegelijkertijd waarschuwde Lagarde dat de verwachtingen van de financiële markten en de politieke realiteit beter op elkaar afgestemd moeten zijn. "Het is een gordiaanse knoop die doorgehakt moet worden."

Uitkeringsaanvragen
Een uur voor het begin van de handel werd bekendgemaakt dat het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week daalde tot 366.000, het laagste niveau in 3,5 jaar. Economen rekenden in doorsnee op 390.000 aanvragen. Rond dezelfde tijd bleek dat de bedrijvigheid in de industrie in de staat New York toenam tot het hoogste peil sinds mei.

S&P
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's kwam met het weinig opbeurende bericht dat de vooruitzichten voor Amerikaanse banken in 2012 "dof" zijn. Dat heeft alles te maken met een lage economische groei en de risico's die de Europese schuldencrisis mogelijk met zich meebrengt voor de sector. Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase hadden vooralsnog weinig last van het sombere bericht. De fondsen boekten winsten tussen 0,2 en 1,2 procent.

FedEx
Pakketbezorger FedEx (plus 7,8 procent) was een van de uitblinkers in de S&P 500. Het bedrijf overtrof de gemiddelde analistenverwachting met een nettowinst van 497 miljoen dollar in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012. De cijfers van FedEx waren een welkome afwisseling van een reeks winst- en omzetwaarschuwingen in de afgelopen dagen.

Euro
De euro was 1,3013 dollar waard in vergelijking met 1,3009 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 93,56 dollar. Brentolie steeg juist 0,1 procent tot 105,19 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen