Beurs15 dec '11 12:16

Europese beurzen herstellen licht

Auteur: Anne-Greet Haars

Na de grote verliezen van woensdag krabbelden de Europeze beuren op donderdag weer op.

Beleggers bleven echter voorzichtig door het gevaar dat de eurocrisis vormt voor de wereldwijde economische ontwikkelingen.

"De markt is een beetje aan het herstellen van de forse daling van woensdag", aldus BNR-beursdeskundige Rob Jansen. "Maar voorlopig is het een rustige dag".

"De rente van Spanje is een beetje gedaald. Dit komt omdat Spanje succesvol obligaties heeft geplaatst", legt Jansen uit.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 293,94 punten. De MidKap-index klom 1,2 procent tot 436,99 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,5 en 0,9 procent.

Dienstensector
Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de dienstensector en de industrie in de eurozone in december opnieuw is gekrompen. De samengestelde inkoopmanagersindex liet voor de vierde maand op rij een stand van onder de 50 zien, wat duidt op krimp van de economische activiteit.

Recessie onvermijdelijk
Volgens economen geeft dit aan dat een recessie in de eurozone in het vierde kwartaal onvermijdelijk is. De cijfers tonen wel enige verbetering ten opzichte van een maand eerder. Dat is volgens de onderzoekers van Markit te danken aan Duitsland en Frankrijk.

KLM
Air France-KLM klom in de AEX 1,2 procent. Volgens de Franse krant La Tribune wil de luchtvaartcombinatie komend jaar 2000 banen schrappen. "De belegger reageert positief op het nieuws dat KLM op deze manier gaat snijden in de kosten". aldus Jansen.

Euro vs Dollar
De euro was 1,2992 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese eenheidsmunt zakte woensdag voor het eerst sinds 11 maanden onder de 1,30 dollar.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 95,73 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder. Woensdag zakten de olieprijzen met ongeveer 4 procent door de zorgen over een wereldwijde economische afkoeling.

Gerelateerde artikelen