Beurs29 dec '11 09:18Aangepast op 29 dec '11 10:13

Openingswinst beurzen verdampt

Auteur: BNR Webredactie

In Amsterdam zag de AEX-index donderdagochtend de openingswinst weer verdampen. De andere Europese beurzen zagen de winsten ook afnemen. Beleggers bleven in afwachting van een nieuwe veiling van Italiaanse staatsobligaties later op de ochtend.

Italië wil donderdag 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van 3- en 10-jarige leningen. Woensdag haalde het Zuid-Europese met succes 9 miljard euro op met de veiling van kortlopende leningen en betaalde daarvoor een fors lagere rente.

Maar analisten zijn er niet van overtuigd dat de rente op de langlopende leningen ook aanzienlijk lager zal zijn dan bij vorige veilingen en of alle leningen kunnen worden geveild op een rustige handelsdag. De rente op 10-jarige Italiaanse leningen liep woensdag op tot boven de 7 procent en dat wakkerde de zorgen over de schuldencrisis weer aan. Donderdagochtend bleef de Italiaanse rente dicht in de buurt van de 7 procent hangen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 306,48 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 462,02 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,2 procent en Londen bleef onveranderd.

Stijgers en dalers
In de AEX waren de vastgoedfondsen Unibail-Rodamco en Corio de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 0,7 en 0,5 procent. Postbedrijf PostNL en bank en verzekeraar ING waren de grootste verliezers met minnen van 0,8 procent.

MidKap
In de MidKap werden de stijgers ook aangevoerd door een vastgoedbedrijf. Eurocommercial Properties ging daar aan kop met een plus van 1,4 procent. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Pharming met een verlies van 3,6 procent.

Euro
De euro noteerde donderdagochtend rond het laagste niveau in 11 maanden. De Europese eenheidsmunt was 1,2919 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 99,54 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 107,79 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen