Beurs28 dec '11 09:13Aangepast op 28 dec '11 10:21

Amsterdamse beurs in de min

Auteur: Anne-Greet Haars

In Amsterdam is de beurs woensdag na een vlakke opening in de min gedoken. Ook de andere Europese beurzen gingen omlaag.

De volumes waren opnieuw laag. Beleggers wachten op veilingen van Italiaanse staatsobligaties, die later op de dag en op donderdag zullen plaatsvinden.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent lager op 307,74 punten. De MidKap-index zakte 0,9 procent tot 460,56 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,1 en 0,7 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang kerstweekeinde, daalde de beurs 0,1 procent.

Veiling Italië
Italië wil woensdag tot 11,5 miljard euro ophalen via de uitgifte van kortlopend staatspapier. Donderdag wil het Zuid-Europese land 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van nieuwe 3- en 10-jarige leningen.

De Europese bankaandelen behoorden tot de grootste dalers. In Frankfurt zakten Commerzbank en Deutsche Bank 2 tot 4 procent en in Parijs verloor Crédit Agricole 2 procent.

Dalers
In de AEX behoorde ING tot de grootste dalers met een verlies van 2,9 procent. Navigatiebedrijf TomTom verloor eveneens bijna 3 procent.

Kendrion
SmallCap-fonds Kendrion steeg bijna 5 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet weten het Amerikaanse FAS Controls over te nemen van Industrial Opportunity Partners. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Wel zei Kendrion dat de overname in contanten wordt betaald.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 101 dollar per vat en Brentolie daalde 0,6 procent tot 108,62 dollar. Dinsdag liep de olieprijs flink op nadat de Iraanse vice-president zei dat zijn land het vervoer van olie door de Straat van Hormuz zal blokkeren als het westen Iran meer sancties oplegt.

De euro was 1,3060 dollar waard, tegen 1,3072 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Gerelateerde artikelen