Beurs13 dec '11 12:44Aangepast op 13 dec '11 14:04

Europese beurzen voorzichtig in de plus

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen noteerden dinsdagochtend licht hoger. Beleggers bleven voorzichtig door de vrees voor massale verlagingen van de kredietwaarderingen van de EU-landen.

Ondanks het CPB bericht dat Nederland in een recessie verkeert, staat de AEX wel licht hoger. "De beurs wordt niet bepaald door het bericht van de CPB, maar door wat er in Europa gebeurd", aldus BNR-beursdeskundige Rob Jansen.

Europa
In Europa waren er dinsdag een aantal positieve geluiden. In Duitsland is het economisch sentiment licht verbeterd. Ook is de Spaanse obligatieveiling succesvol verlopen en dit heeft voor opluchting gezorgd.

Het EFSF wist een bedrag van 1,97 miljard euro veilig te stellen, tegen een rente van 0,222 procent. De vraag was meer dan driemaal zo groot als het aanbod. "Daarom stijgt de euro ten opzichte van de dollar", aldus Jansen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 298,41 punten. De MidKap-index steeg 0,6 procent tot 447,92 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tussen 0,2 en 0,8 procent. De euro was 1,3198 dollar waard, tegen 1,3182 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

Gerelateerde artikelen