Griekse deal, de details
Het is gelukt, Griekenland heeft een groot aantal private investeerders mee laten werken aan de schuldenruil. De ruil moet zorgen voor een flinke verlaging van de staatsschuld van Griekenland. Maar wat houdt het akkoord in?
85,8 procent van de obligaties die onder Griekse wetgeving zijn uitgegeven, is aangemeld voor de schuldenruil. Het gaat om een bedrag van 152 miljard euro, in totaal is er voor 177 miljard euro aan obligaties uitgegeven. Daarnaast is voor 20 miljard euro aan onder buitenlandse wetgeving uitgegeven obligaties aangemeld.
Oneens
5,3 procent van de houders van Griekse schulden heeft aangegeven het niet eens te zijn met voorwaarden van de schuldenruil.
Clausules
Griekenland zal clausules in werking stellen die de schuldenruil ook oplegt aan private houders van Griekse obligaties die niet vrijwillig meewerken. Daardoor valt uiteindelijk 95,7 procent van de obligaties, een bedrag van 197 miljard euro, onder het akkoord.
Vernieuwde obligaties
Obligatiehouders krijgen voor elke 100 euro aan oude Griekse obligaties voor 46,50 euro aan nieuw staatspapier met een langere looptijd en een lagere rente. Hiervan komt 31,50 euro voor rekening van Griekenland. Het resterende bedrag bestaat uit obligaties van het Europese noodfonds EFSF.
Schuld
De obligatieruil moet de huidige schuld van 206 miljard euro van Griekenland aan banken, verzekeraars en andere investeerders met 107 miljard euro verkleinen.
Dit moet ertoe bijdragen dat de totale schuldenlast van Griekenland, wat nu zo'n 350 miljard euro is, in 2020 daalt tot ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product. Die verhouding bedraagt nu circa 160 procent.
De obligatieruil was een voorwaarde van de EU en het IMF voor verstrekking van nieuwe noodkredieten aan Griekenland, ter waarde van 130 miljard euro. Die kredieten moeten een bankroet van Griekenland voorkomen.