Beurs7 mrt '12 17:33Aangepast op 7 mrt '12 19:29

Flexibele arbeidsmarkt zorgenkind

Auteur: Fleur de Bruijn

Het was jarenlang een onderwerp waar niet over gesproken werd, maar nu wordt het zelfs tijdens het Catshuisconclaaf besproken. Eindelijk?

Nou, wel op een andere manier dan zoals het nu gaat, anders krijgen we grote problemen. Dit zei Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarktvraagstukken aan de Universiteit van Tilburg, woensdag tegen BNR's Petra Grijzen.

Het was opvallend nieuws: het aantal vaste contracten is met liefst 97 procent gedaald. Wat de politiek niet deed, deed de markt dus zelf: flexibiliseren. En dat roept de vraag op in hoeverre er eigenlijk nog extra maatregelen nodig zijn.

"We weten niet of de maatregelen die nu genomen worden extra effect zullen hebben," aldus Withagen. De hoogleraar is kritisch op de huidige wijze van flexibiliseren. Het levert volgens hem wel extra banen op, maar de zekerheden die werknemers hebben met een vast contract worden volgens hem vergeten.

Weinig perspectief
"In de flexschil heb je geen toegang tot scholing, ontwikkeling, regelingen omtrent arbeidsongeschiktheid, ww en pensioen." De flexibilisering van de arbeidsmarkt had natuurlijk wel tot doel om uiteindelijk de flexibele werknemers door te laten stromen naar een vaste stek, maar dat, zei Withagen, zal alleen een kleine groep hoogopgeleiden lukken. "De groep daaronder heeft weinig perspectief".

Hypotheek en scholing
De flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt ook voor andere problemen. Bijvoorbeeld op de huizenmarkt. Want banken zijn niet happig om flexwerkers een hypotheek te geven. "Je moet laten zien dat je een vast inkomen kunt verwerven."

Een ander groot probleem is dus het gebrek aan scholing en ontwikkeling. Dat houdt natuurlijk ook verband met de doorstroming op de arbeidsmarkt. Volgens Withagen is de huidige wijze van flexibilisering van de arbeidsmarkt een zeer ouderwetse manier.

Dubbel D
Als voorbeelden worden Duitsland en Denemarken genoemd. Duitsland, omdat het ontslagrecht dat daar in 1944 is ingevoerd tijdens de wederopbouw werd voortgezet. En Denemarken omdat de arbeidsmarkt daar heel flexibel is.

Maar, zei Withagen, de situatie is daar heel anders. Tijdens de crisis was er weliswaar een hoge werkloosheid, maar omdat scholing en ontwikkeling wel is meegenomen in de flexcontracten komen mensen nu weer makkelijker aan een baan.

Ideale situatie
Hoe het nu gaat, is volgens Wilthagen dus allesbehalve ideaal, maar hoe moet het dan wel? "We maken contracten die rechtvaardig maar flexibel zijn. Dat iedereen aanspraak maakt op scholing, ww en pensioen. En dat het dan niet uitmaakt of je een vast contract hebt, of zzp'er bent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen