Beurs26 jan '12 17:01

Iraanse olieboycot ramp voor de Grieken

Auteur: Pieter van den Akker

Iran dreigt de olie-export naar Europa te stoppen nog voordat het EU-embargo ingaat. Als de kraan snel wordt dichtgedraaid, is dat slecht nieuws voor de Grieken.

De Europese Unie besloot deze week om vanaf juli geen olie meer te importeren vanuit Iran. Met dat embargo wil de EU de ontwikkeling van een Iraanse atoombom tegenhouden. Maar Iran zegt nu al veel eerder de kraan dicht te draaien.

Ramp
"Als het werkelijk doorgaat, is dit de zoveelste ramp voor de Grieken", zei historicus Kees Klok donderdag op BNR vanuit Griekenland. "Op dit moment heeft Griekenland een heel gunstige regeling waarmee het olie afneemt van Iran. Als de Grieken ergens anders op zoek moeten naar olie, wordt het ongewtijfeld duurder."

Dat zou met het oog op de 'krimpende economie' een enorme ramp voor de Grieken zijn, gelooft Klok. "Niet alleen voor het bedrijfsleven en de overheid, maar ook voor een groot gedeelte van de Griekse bevolking. Een aanzienlijk deel van hen steekt de verwarming nog op olie."

Dick Leurdijk, kenner op het gebied van internationale betrekkingen, is er niet helemaal van overtuigd dat Iran de daad bij het woord voegt. "Maar duidelijk is wel dat de spanning tussen Iran en de internationale gemeenschap over het Iraanse nucleaire programma met de dag wordt opgevoerd", zei Leurdijk donderdag op BNR.

Slecht teken
"Wat dat betreft is dit wel een slecht teken. Als Iran dit gaat uitvoeren, zal de Europese Unie moeten reageren. En dit gebeurt allemaal aan de vooravond van een reeks nieuwe gesprekken die gepland zijn voor komende maandag in Teheran."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen