Beurs6 aug '11 17:54

Rekenfout S&P kon Obama niet redden

Auteur: Pieter van den Akker

Even nog dacht de regering-Obama onder de Citotest van de Amerikaanse economie te kunnen uitkomen. Want in de uren voorafgaand aan de kredietwaardigheidsverlaging haalden de boekhouders van het Witte Huis uit het conceptrapport dat S&P ter inzage had opgestuurd, een rekenfout. S&P had zich 2.000 miljard dollar verrekend – in het nadeel van Barack Obama’s staatshuishoudboekje. Daar kon Mark Rutte, met zijn rekenfoutje van 50 miljard euro, nog een punt aan zuigen. “Gotcha,” dacht Obama.

door Bernard Hammelburg, BNR-buitenlandcommentator
Republikeinse houtgreep
S&P erkende de fout onmiddellijk, maar voegde eraan toe dat het er nauwelijks toe deed. Zonder drastisch ingrijpen in de Amerikaanse schuldenlast, verliest de VS een stukje van zijn kredietwaardigheid, met of zonder rekenfout. Je kon het, bij wijze van spreken, met een simpele basisschoolsom al begrijpen. In het debat van afgelopen week over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, was wél voorzien in bezuinigingen (uitkeringen, AOW, defensie), maar niet in hogere inkomsten voor de overheid. Lees: belastingen. In gewone taal: Amerika moet niet alleen de tering naar de nering zetten door bezuinigingen, maar ook de belastingen verhogen. Obama is daar vóór, maar de Republikeinse oppositie blies hem volledig weg. Want voor de Republikeinen, en vooral voor de politieke zeloten van de Tea Party die de Republikeinse partij in de houtgreep heeft, is het begrip belasting een vloek. Als het woord alleen al valt, krijgen ze bijkans het schuim op de lippen.
Geld zat
Weinig economen en analisten betwijfelen de Amerikaanse financiële slagkracht. Het is nog altijd ’s werelds grootste economie, “en we hebben,” om oud-minister van financiën Larry Summers te citeren, “geld zat.” S&P doet met zijn oordeel dus meer een uitspraak over de politieke impasse in Washington dan over de waardering van de staatsleningen. Want Amerika is geen Griekenland. De Amerikaanse weekendkranten schrijven allemaal dat niemand eraan twijfelt dat de Amerikanen aan hun verplichtingen kunnen blijven voldoen: ze kunnen hun staatsleningen aflossen en de rente betalen. Het is daarom de vraag of die rente – als teken van lager vertrouwen – werkelijk zal stijgen. De meeste analisten in de Verenigde Staten voorspellen ‘hooguit een geringe stijging’. Daarmee is, zoals de Washington Post schreef, “de afwaardering vooral van symbolische betekenis.”
EU blundert ook
In een commentaar geeft de New York Times de Europese Unie een veeg uit de pan. Onder de kop “In Europa is het niet beter” verwijt de krant de Europese leiders “meer dan een jaar te hebben verspeeld.” Het Europese reddingsplan is onvoldoende, “De markten hadden binnen twee weken door dat het reddingsplan van de Europese Unie te langzaam is en ondergefinancierd, en dat het meer op woorden rust dan op daden.” De dramatische tuimeling op Wall Street van de afgelopen dagen was meer het gevolg van onzekerheid in Europa dan in de Verenigde Staten.
Voorlopig geen AAA
Binnen drie maanden moet een speciale commissie van het Amerikaanse Congres met een uitgewerkt bezuiniginsplan komen. Maar zelfs als dat creatief genoeg is om de financiele markten te overtuigen, zal het niet voldoende zijn om de nieuwe beoordeling van S&P, AA+, te verhogen naar de traditionele status van AAA.

Gerelateerde artikelen