Beurs14 jul '12 18:58

Duitse deelstaat koopt gegevens belastingfraude

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft gegevens gekocht over Duitse klanten van een Zwitserse bank. Zij worden verdacht van belastingontduiking.

Het gaat om rond de 1000 klanten van Coutts Bank, een onderdeel van Royal Bank of Scotland, meldde Duitse media zaterdag. De anonieme verkoper van het schijfje met de gegevens zou 3,5 miljoen euro zijn betaald.

Risicovol
De aankoop kan een overeenkomst in gevaar brengen tussen de centrale regering van Duitsland en Zwitserland over dubbele belasting die de Duitse schatkist miljarden euro's kan opleveren. De overeenkomst, die vorig jaar augustus werd gesloten en in 2013 van kracht zou worden, verbiedt tegelijkertijd Duitsland informatie te kopen die is gestolen van Zwitserse banken.

Geen bewijs
Coutts zei in een reactie dat een grondig onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd dat er vanuit de bank klantgegevens zijn doorgegeven aan de Duitse belastingdienst. Van een schending van het bankgeheim bij Coutts is geen sprake, aldus een woordvoerster van de bank.

In 2010 haalde de Duitse fiscus nog 1,6 miljard euro binnen na het kopen van gegevens over Duitse belastingontduikers met rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein.

Economische spionage
Zwitserland reageerde vorig jaar maart woedend na de aankoop van data over Duitse klanten van Credit Suisse, de op na grootste bank van Zwitserland, en vaardigde arrestatiebevelen uit tegen drie Duitse belastinginspecteurs wegens economische spionage.

Volgens Duitse media ligt er in Zwitserland tussen de 130 miljard en 180 miljard euro aan Duits vermogen 'verborgen'.

Gerelateerde artikelen