Beurs15 mrt '12 17:47

AEX sluit op hoogste stand sinds eind juli

Auteur: Harmen Simon Teunis

De AEX-index is donderdag gesloten op het hoogste niveau sinds eind juli vorig jaar. Ook andere Europese beurzen sloten de handelsdag positief af.

De AEX klom 0,6 procent tot 335,10 punten. De MidKap-index steeg 0,8 procent tot 556,21 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,4 en 0,9 procent. Londen viel licht uit de toon met een min van 0,1 procent.

Koersverliezen weggewerkt
De beurzen vielen in juli en augustus vorig jaar diep door de escalatie van de schuldencrisis. Een groot deel van die koersverliezen zijn weer weggewerkt. De AEX is nog wel een eind verwijderd van het hoogste punt dat in 2011 werd behaald. Op 18 februari vorig jaar noteerde de index een stand van 374,19 punten.

Fitch
De Londense beurs bleef donderdag onder meer achter door een waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch. Die waarschuwde woensdagavond dat er een kans is van net iets meer dan 50 procent dat Groot-Brittannië in de komende 2 jaar zijn AAA-status verliest.

AEX
In de AEX won Boskalis 3 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener zag de nettowinst vorig jaar dalen en voorziet voor 2012 een verdere achteruitgang. Het bedrijf is wel wat positiever over de middellange termijn. Daarnaast noemden analisten de resultaten van vorig jaar beter dan verwacht.

Verzekeraar Aegon was de koploper in de AEX met een winst van bijna 5 procent. Olieconcern Shell sloot de rij met een min van 1 procent.

Autobouwers
In Parijs hadden grote autobouwers het lastig na tegenvallende cijfers over de autoverkopen in Europa. PSA Peugeot Citroën verloor 0,7 procent en Renault leverde 1,5 procent in.

Lufthansa
In Frankfurt daalde Lufthansa 0,9 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwacht dat de operationele winst dit jaar met enkele honderden miljoenen euro's daalt ten opzichte van 2011.

MidKap
In de MidKap was vastgoedfonds Vastned een van de grootste winnaars met een winst van 3,9 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. Uitzender USG People profiteerde van een adviesverhoging door KBC en klom ruim 1 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de grootste verliezer met een min van 2,6 procent.

Euro
De euro was 1,3085 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 105,20 dollar per vat en Brentolie daalde 1 procent tot 123,75 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen