Beurs21 sep '12 08:17Aangepast op 21 sep '12 08:49

Lofzang op hebzuchtige bankier

Auteur: Arjan Meesterburrie

Bankiers die worden gedreven door hebzucht liggen zwaar onder vuur, maar hun gedrevenheid is juist goed voor de economie, betoogt econoom Bert Tieben op BNR.

Er is veel kritiek op de topsalarissen en de bonuscultuur in de bankensector, maar daarbij wordt volgens Tieben de economische meerwaarde van hebzucht vergeten: "Het is een gezonde stimulans om steeds meer te verdienen."

Goede drijfveer
Hebzucht is volgens Tieben een hele goede drijfveer: "Mensen die worden gedreven door hebzucht staan 's ochtends heel vroeg op om naar hun werk te gaan en gaan 's avonds pas heel laat weer naar huis, ze werken hard.

Ze bedenken ook allemaal nieuwe dingen, zoals de iPhone5. Het leidt kortom tot een hoge arbeidsproductiviteit en innovatie. En dat zijn dingen die hartstikke goed zijn voor de economie."

Moreel debat
"Het morele debat over topsalarissen mag best worden gevoerd. Want wanneer is het economisch gezien nog zinvol om topmannen te prikkelen beter hun best te doen?", stelt Tieben.

"Maar de andere kant van de medaille is dat hebzucht eigenlijk heel erg goed is." De econoom ziet daarom liever beunhazen dan angsthazen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen