Beurs15 nov '11 18:01

De Jager: eurocrisis is bliksemafleider voor VS

Auteur: Bas Benneker

De schuldencrisis in de eurozone fungeert als bliksemafleider voor de Verenigde Staten, waar de staatsschuld veel hoger is dan in Europa.

Irrationeel
Dat stelt minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag op zijn weblog. Tijdens een werkbezoek aan een middelbare school vroeg een leerling De Jager waarom de hoge schulden in de VS niet leiden tot een crisis, en de (minder) hoge schulden in de eurozone wél.

"Financiële markten reageren soms heel irrationeel. Er komt heel wat psychologie bij kijken", aldus de minister. "Europa reageert ook als een soort bliksemafleider voor de VS. Zonder de Europese problemen zouden de VS het nu al zwaar voor de kiezen krijgen, denk ik."

Tekorten
Voor 2011 verwacht de Amerikaanse overheid een tekort van bijna 1,5 biljoen dollar. Dat is bijna 10 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). De totale overheidsschuld staat nu op ruim 15 blijoen dollar, bijna 100 procent van het BNP.

Ter vergelijking: het Italiaanse begrotingstekort beloopt in 2011 3,9 procent, en de totale overheidsschuld nadert 120 procent van het BNP.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen