Beurs6 mrt '12 17:59

Beurzen omlaag door Griekse crisis

Auteur: Pieter van den Akker

De beurzen in Europa zijn dinsdag weer eens in de ban van de Griekse schuldensanering. De koersen doken omlaag door de onzekerheid over een akkoord hierover en de vrees voor een faillissement van het land.

De AEX-index in Amsterdam sloot 8,11 punten lager op 317,53 punten, een daling van 2,5 procent. De MidKap-index ging 3,3 procent omlaag tot 520,45 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen boekten een verlies tot 3,6 procent.

Faillissement
De internationale bankenorganisatie IIF waarschuwde dat een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zal leiden tot een schadepost van meer dan 1 biljoen euro. Volgens het IIF hebben twaalf belangrijke houders van Griekse schuldpapieren, waaronder ING, ingestemd met de schuldenruil. De aanmeldingstermijn loopt donderdagavond om 21.00 uur af.

"De onzekerheid over Griekse schuldenruil blijft groot. We dachten dat er een akkoord was, maar dat blijkt niet het geval", zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management in een reactie op de beurskoersen van dinsdag. "Het blijft nu de vraag hoeveel banken er mee zullen doen. Ook gaan er geruchten dat de deadline mogelijk wordt uitgesteld."

Recordbedrag
Ook bleek dat de Europese banken wederom een recordbedrag hebben geparkeerd op hun deposito's bij de ECB. Banken brengen hun overtollige kasmiddelen nog altijd liever onder bij de ECB dan het geld tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Swedish Automobile stijgt
Op de lokale markt steeg Swedish Automobile, dat zijn naam wil wijzigen in Spyker, 4,8 procent. Het aandeel steeg eerder ruim 33 procent op berichten dat het Indiase Tata Motors het failliete Saab wil overnemen. Topman Ratan Tata van Tata Motors liet echter tijdens de autoshow in Genève weten geen enkele intentie te hebben om een bod uit te brengen op Saab.

PSA Peugeot Citroën zakte in Parijs 3,5 procent. De Franse automaker wil 1 miljard euro ophalen om de samenwerking met General Motors te financieren. De aandelen worden uitgegeven tegen een korting van 42 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag.

Euro noteerde 1,3120 dollar
De euro was 1,3120 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 104,76 dollar per vat en Brentolie zakte 1,3 procent.

Gerelateerde artikelen