Beurs27 aug '12 07:55Aangepast op 27 aug '12 08:24

Aandeel Samsung maakt beurs nerveus

Auteur: Thijs Baas

De beurs in Tokio begon maandag met een kleine winst aan de nieuwe handelsweek. Net als in New York en Europa steunden hoopvolle verwachtingen over nieuwe steunmaatregelen van de centrale banken de koersen.

De Nikkei eindigde 0,2 procent hoger op 9085,39 punten. Het noodlijdende elektronicabedrijf Sharp won 2,6 procent. Volgens de krant Yomiuri zal het Taiwanese bedrijf Hon Hai Precision Industry deze maand akkoord gaan met het oorspronkelijke plan om een belang te nemen van 9,9 procent in de Japanse tv-fabrikant.

Ook Olympus stond in de belangstelling na de bekendmaking van de verkoop van de activiteiten op het gebied van mobiele telefonie. Het aandeel van de door een boekhoudschandaal getroffen cameramaker steeg 4,4 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen kleine verliezen zien. De stemming werd gedrukt door koersverliezen in China, waar de hoop op agressieve stimuleringsmaatregelen van de overheid afnam. In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,4 procent en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,1 procent. De Kospi in Seoul verloor 0,1 procent. Samsung zakte 7,5 procent na de gevoelige juridische nederlaag in de VS. Het is nog onduidelijk wat het vonnis precies betekent voor de positie van het Zuid-Koreaanse bedrijf op de Amerikaanse markt.

Als sommige producten van Samsung niet meer mogen worden verkocht in de VS, kan dat grote gevolgen hebben voor de omzet van het bedrijf. De waarde van het aandeel Samsung is maandag op de beurs in Seoul met ruim 7 procent gedaald, nadat het bedrijf in de Verenigde Staten een gevoelige juridische nederlaag had geleden.

Patentschending
Analisten verwachten dat de winst van Samsung dit jaar met ongeveer 4 procent kan worden gedrukt door de voorzieningen die voor de patentboetes moeten worden genomen. Zij wijzen er echter ook op dat Samsung nog altijd een zeer sterke positie heeft en over veel meer patenten beschikt dan Apple.

De jury van de rechtbank in San José stelde Apple op zes van de zeven aanklachten in het gelijk. De klacht van Apple dat de tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 van Samsung te veel op de iPad lijkt, werd echter afgewezen. Een andere Amerikaanse rechtbank verbood Samsung eerder voorlopig de tabletcomputer in de VS te verkopen.

Google
Samsung heeft inmiddels een verzoek ingediend om dat verbod weer op te heffen. Het vonnis tegen Samsung kan ook vervelend uitpakken voor Google. Dat bedrijf ontwierp de Android-software waarop de smartphones van Samsung draaien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen