Beurs28 mrt '12 07:21

Leegloop bij RvC van Nederlandsche Bank

Auteur: Anne-Greet Haars

Zocht u nog een leuk baantje? Er is een leegloop gaande in de raad van commissarissen van de Nederlandsche Bank. Zes, mogelijk zeven, leden moeten worden vervangen.

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdagochtend. De taken van de rvc zijn veranderd en mogelijk te zwaar geworden. “Ze moeten een cultuurverandering bij de DNB begeleiden en voor het eerst inhoudelijk meekijken hoe het toezicht zich ontwikkeld”, vertelt Pieter Couwenbergh (FD) op BNR.

Kleisterlee
Sommigen gaan weg omdat ze aan het eind van hun termijn zijn, maar er zijn er ook twee die de optie hadden om nog een termijn door te gaan maar toch stoppen. "Dat is heel opvallend", zegt Couwenbergh. "Het lijkt erop dat de nieuw gestelde eisen van de commissarissen en rol hebben gespeeld."

Gerard Kleisterlee gaat weg omdat hij aan de slag gaat als voorzitter bij het Britse Vodafone. “Hij heeft laten weten dat hij het te druk heeft met andere banen. Het is wel te begrijpen, maar jammer voor de DNB want hij was de voor de hand liggende opvolger van Fokko van Duyne als voorzitter van de raad”, aldus Couwenbergh. Van Duyne vertrekt per 1 juli.

Vertrouwen
Couwenbergh meent dat het vervelend is voor de bank, maar ziet het vertrouwen van de bank niet gelijk geschaad worden. "Het dagelijkse werk wordt nog steeds gedaan door de medewerkers en nieuwe directie; dat zijn uiterste capabele mensen."

"Er zijn ook geluiden die zeggen dat het goed is dat er vers bloed in de bank komt. Zeker na het gedoe vorig jaar over de opvolging van Nout Wellink. Intern lag de voorkeur bij Lex Hoogduin, maar het kabinet vond niet dat hij de juiste invulling zou geven aan de cultuurverandering bij DNB", aldus Couwenbergh. "Veel mensen vonden toen dat al dat de hele raad weg moest."

Luister hier naar het gesprek tussen Humberto Tan en Pieter Couwenbergh (FD).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen