Beurs18 dec '11 17:17

Weinig spectaculaire verwachtingen voor beurs

Auteur: BNR Webredactie

Echt spectaculaire koersuitslagen worden tot in het nieuwe jaar niet meer verwacht.

Beleggers zullen zich ook deze week weer richten op de schuldencrisis in de eurozone en afwaarderingen van landen en banken door kredietbeoordelaars. Toch verwachten handelaren weinig vuurwerk tot het einde van het jaar, nu grote marktpartijen hun posities afbouwen en geen grote posities meer innemen.

Sentiment blijft broos
Het sentiment blijft echter broos, zo waarschuwen marktkenners, omdat de schuldencrisis in Europa nog niet is opgelost. Daarbij verwerken beleggers ook nog de vrijdag bekendgemaakte verlaging van de kredietwaardigheid van België bij kredietbeoordelaar Moody's. Verder waarschuwde een andere beoordelaar, Fitch, voor de ratings van België, Spanje, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus.

Frankrijk
Fitch bevestigde overigens wel de kredietwaardigheid van Frankrijk, al ging de verwachting voor de AAA-rating omlaag naar negatief. De financiële markten bereiden zich al een tijdje voor op een afwaardering van het economisch zwaargewicht, er gaan geruchten dat Standard & Poor's op zeer korte termijn zijn beoordeling terugzet.

Euro
Ook de euro weet de schijnwerpers weer op zicht gericht. De Europese eenheidsmunt verloor vorige week een deel van zijn waarde en noteerde enige tijd onder de 1,30 dollar. Bij het sluiten van de effectenbeurzen op vrijdag was de munt 1,3035 dollar waard. Valutadeskundigen voorzien in 2012 echter een verdere daling tot 1,25 dollar.

Consumentenvertrouwen
Terwijl de agenda van bedrijfsnieuws leeg is, staan er op macro-economisch vlak wel een aantal data op de rol. Zo wordt onder meer het Duitse en Nederlandse consumentenvertrouwen bekendgemaakt en komt een aantal landen met economische groei- of krimpcijfers naar buiten.

AEX
De belangrijkste Europese beurzen sloten vrijdag na een wisselvallige handelsdag in de min. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent lager op 294,03 punten, terwijl de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt tot 0,9 procent omlaag gingen. Financiële aandelen toonden een negatief beeld, na een verlaging van de kredietwaardigheid door Fitch van een een aantal grote Europese en Amerikaanse banken.

Wall Street sloot na een kalm verlopen handelsdag vlak tot licht hoger. Beleggers in New York wogen de zorgen over de Europese schuldencrisis af tegen optimisme over de Amerikaanse economie.

Gerelateerde artikelen