Beurs30 dec '11 06:30

Het beursjaar 2011, de ups en downs

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag is de laatste dag van 2011 dat er op het Damrak gehandeld kan worden. BNR maakt de balans op van een stormachtig beursjaar.

De schuldencrisis hield de beurs in 2011 in zijn greep. De AEX stond in de laatste handelsweek van het jaar rond 308 punten, zo'n dertien procent lager dan de slotstand van vorig jaar. Toch begon het jaar goed, met tot april een paar procent winst. Maar toen de eurocrisis escaleerde kwamen de koersen in een neerwaartse spiraal terecht.

In de AEX waren de grootste verliezers dit jaar recessiegevoelige bedrijven als Randstad, TomTom en Arcelor Mittal. De hoge olieprijs eiste zijn tol op transportbedrijven als TNT Express en Air France-KLM.

Positief
De enige AEX-fondsen die in 2011 geen koersverlies leden waren Shell, Unilever, chipmachinefabrikant ASML en Ahold. "Iedereen ging dit jaar voor maximale veiligheid en dus voor grote fondsen die weinig gevoelig zijn voor een recessie,"  zegt fondsmanager Corné van Zeijl van SNS. "ASML is een uitzondering, maar dat levert wel topkwaliteit en kan zijn eigen prijzen bepalen. Bovendien hebben zij hun klanten vooral in Azië en de VS.''

Shell wint het meest
Het aandeel Shell liftte mee op de hoge olieprijs en boekte met ruim dertien procent de grootste stijging. "Ook heeft Shell de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd, wat zich nu vertaalt in een hogere productie'', volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen aan.

MidKap deed het nog slechter
Maar de verliezers hebben de overhand. Zestien van de 25 AEX-bedrijven leden een koersverlies van meer dan tien procent. In de MidKap- en Small Cap-indexen ging het met gemiddelde koersverliezen van ruim 25 procent zelfs nog een stuk slechter.

Van 2012 verwacht Corné Van Zeijl weinig heil. "We voorzien een heel beperkte stijging van de AEX naar 325 punten, maar alles hangt af van het verloop van de schuldencrisis. Het wordt een spannend jaar."

De enorme invloed van de eurocrisis op het Europese beurssentiment valt volgens hem goed af te lezen aan het opvallende verschil met de koersen in de Verenigde Staten. "De Dow-Jonesindex is dit jaar bijvoorbeeld met zes procent gestegen. Zo'n groot verschil tussen de koersontwikkelingen in de VS en Europa heb ik niet eerder gezien.''

Verdienen
Rens de Jong en Pieter van der Werff blikken terug op het jaar en bekijken de fondsen waarmee je dit jaar goed kon verdienen. Luister via de knop onder de afbeelding.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen