Beurs2 mei '11 12:01

Omzet TNT post loopt weg

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De omzet van TNT Post in Nederland is het eerste kwartaal gedaald. Er werden minder pakketten verstuurd, waardoor de winst in deze bedrijfstak daalde met bijna 9 procent. In totaal kwam de omzet daardoor ruim 6 procent lager uit, meldde TNT maandag.

De dalende omzet van TNT viel niet nog lager uit doordat het totale aantal bezorgde pakketjes in Nederland groeiede. De totale omzet van het bedrijfsonderdeel steeg daardoor met bijna 4 procent tot 1,1 miljard euro.
Het onderdeel Express boekte met 1,8 miljard euro ruim 6 procent meer omzet dan een jaar eerder. Door slechte weersomstandigheden en onverwachte problemen met de integratie van bedrijven in Brazilië, nam het bedrijfsresultaat van Express met een derde af.
Brazilliaanse tak
TNT boekte in het eerste kwartaal 120 miljoen euro verlies op de van de Braziliaanse bedrijven. Dat bedrag komt ongeveer overeen met de helft van de oorspronkelijke waarde, zei financieel directeur Bernard Bot weten. In 2012 moet er in Brazilië weer winst worden gemaakt door TNT.
Olieprijs
De hoge olieprijs speelt het bedrijf ook parten, vooral bij Express. Het bedrijf probeert de hogere brandstofkosten door te berekenen aan klanten, maar kan dat alleen doen met een vertraging van twee maanden. Daarbij zorgen de hogere prijzen ervoor dat meer klanten er voor kiezen hun pakket over de weg te vervoeren in plaats van het duurdere luchtverkeer.
Splitsing
TNT presenteerde maandag naar verwachting voor het laatst de resultaten van zowel Post als Express. Eind mei moeten beide bedrijven zijn gesplitst in twee aparte beursgenoteerde ondernemingen. De voorbereidingen voor die splitsing zijn afgerond. Op 25 mei stemmen de aandeelhouders over de plannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen