Beurs1 mei '12 22:26

Amerikaanse beurzen leunen op industriecijfer

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een verrassend positief cijfer over de activiteit van de Amerikaanse industrie in april stuwde dinsdag de koersen op Wall Street. Beleggers zijn minder bang dat de economie in de VS afzwakt. Daardoor sloot de Dow-Jonesindex op de hoogste stand sinds eind 2007.

De hoofdindex op Wall Street eindigde 0,5 procent hoger op 13279,32 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,6 procent bij tot 1405,82 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot 0,1 procent hoger.

Industrie
Cijfers van het Amerikaanse Institute of Supply Management (ISM) wezen uit dat de Amerikaanse industrie in april harder is gegroeid dan in de maand daarvoor. De inkoopmanagersindex steeg naar een stand van 54,8 in april van 53,4 in maart. Economen hadden gerekend op een stand van 53.

"Een grote verrassing'', aldus een Amerikaanse analist. Uit onder meer Chicago, New York en Philadelphia kwamen eerder juist tegenvallende berichten over de industrie.

Bouwuitgaven
De vreugde over het ISM-cijfer werd iets getemperd doordat de bouwuitgaven in de VS in maart nauwelijks bleken te zijn toegenomen. De uitgaven stegen met 0,1 procent, terwijl vooraf werd gerekend op een stijging met 0,5 procent.

Pfizer
Farmareus Pfizer was een van de meest in het oog springende fondsen. Het concern zag de winst in het eerste kwartaal met 19 procent dalen. Het bedrijf had last van goedkope versies van kaskraker Lipitor, een middel tegen te hoog cholesterol, waarop het patent eind vorig jaar afliep. Op de beurs sloot Pfizer 0,7 procent lager.

Chesapeak
Gasproducent Chesapeake steeg 6,3 procent na het bekendmaken van een bestuurswissel.

Euro
De euro was 1,3236 dollar waard tegen 1,3222 bij het sluiten van de beurs in Londen op dinsdag.

Olie
De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg met 1,1 procent tot 106,00 dollar. Brentolie ging 0,1 procent omhoog tot 119,64 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen