Beurs4 apr '12 09:15Aangepast op 4 apr '12 10:02

AEX opent met verlies

Auteur: Anne-Greet Haars

Zowel de Amsterdamse als andere Europese beurzen zijn woensdag begonnen met verliezen. Beleggers waren teleurgesteld in de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse Federal Reserve boorde dinsdagavond de hoop op extra stimulus voor de beurzen de grond in. Uit recente notulen bleek dat de Fed niet staat te springen om extra stimuleringsmaatregelen te nemen.

Daarnaast wordt gewacht op het rentebesluit van de ECB.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na handelsaanvang 0,2 procent lager op 321,33 punten. De MidKap-index verloor 0,3 procent tot 543,54 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden 0,6 en 0,4 procent. Londen hield het verlies beperkt tot 0,1 procent.

ECB
De ECB zal naar verwachting later op de dag de rente ongewijzigd laten op 1 procent. Beleggers zijn echter vooral benieuwd wat ECB-president Mario Draghi tijdens de persbijeenkomst zal zeggen over de situatie in de eurozone.

Total
In Parijs daalde Total 0,4 procent. De Franse oliemaatschappij stuurt woensdagavond of donderdagmorgen een team van experts naar het lekgeslagen boorplatform op de Noordzee. Uit het platform lekt sinds ruim een week circa 200.000 kubieke meter aardgas per dag. De experts moeten bepalen hoe het gaslek af te sluiten is.

Dalers
In de AEX was navigatiebedrijf TomTom de grootste daler met een min van 3,5 procent. Baggeraar Boskalis volgde met een verlies van 2,7 procent.

MidKap
In de MidKap voerde bank en verzekeraar SNS Reaal de dalers aan met een verlies van 4,4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige stijger met een plus van 0,1 procent. Logica verloor 2,6 procent. De automatiseerder maakte bekend dat financieel directeur Seamus Keating met onmiddellijke ingang is afgetreden om zich te richten op "andere interesses''. Keating was bij Logica ook verantwoordelijk voor de activiteiten in de Benelux. Logica verwacht dat die activiteiten door de ingezette reorganisatie dit jaar weer winstgevend zijn.

Euro
De euro stond onder druk en was 1,3194 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 103,45 dollar per vat en Brentolie zakte 0,1 procent tot 124,75 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen