Beurs6 mrt '12 20:06Aangepast op 6 mrt '12 22:29

Europa verzuurt stemming VS

Auteur: Fleur de Bruijn

De beurzen op Wall Street incasseren dinsdag flinke verliezen, in navolging van koersdalingen in Europa.

Beleggers leken zenuwachtig door de onzekerheid over een akkoord over de Griekse schuldsanering. Ook maakten zij zich zorgen over de wereldwijde economische groei.

De Dow-Jonesindex noteerde in de middag 1,6 procent lager op 12750 punten. De S&P 500 daalde eveneens 1,6 procent tot 1342 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,5 procent tot 2905 punten.

Beheersbare crisis
Volgens analisten was de positieve stemming op de beurzen in februari voor een belangrijk deel gebaseerd op de veronderstelling dat de Europese schuldencrisis beheersbaar was en dat de Griekse problemen min of meer onder controle waren.

Nu een cruciaal akkoord tussen Griekenland en de private schuldeisers over het kwijtschelden van een deel van de schulden onzeker lijkt te worden, zouden de eerder gemaakte afspraken op losse schroeven komen te staan.

Invloed recessie
Ook maakten beleggers zich flink zorgen over de invloed van de recessie in Europa op andere landen, met name op de opkomende economieën. China stelde maandag al de verwachtingen voor de economische groei naar beneden bij en uit Brazilië kwam het bericht dat de economie vorig jaar met slechts 2,7 procent was gegroeid.

Olie weer lager
De euro was 1,3125 dollar waard, tegen 1,3120 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,4 procent lager op 105,16 dollar. Brentolie was 1,1 procent minder waard.

Gerelateerde artikelen