Beurs21 nov '12 10:53

Prijsdaling koopwoningen bijna 8 procent

Auteur: Thijs Baas

Bestaande koopwoningen zijn in oktober 7,8 procent in prijs gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar ervoor. Daarmee blijft de prijsdaling al vier maanden ongeveer op hetzelfde niveau.

In oktober lagen de prijzen van koopwoningen op hetzelfde niveau als begin 2004, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van begin dit jaar daalden de prijzen van koopwoningen met 6 procent.

Vrijstaande woningen
Sinds de piek van de huizenprijzen in augustus 2008 daalden de huizenprijzen al met meer dan 16 procent. De eigenaren van de duurste vrijstaande woningen werden in deze periode het hardst geraakt,met een waardedaling van 20 procent.

Woningen in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leiden bleken het meest waardevast. Woningen zijn daar nu vrijwel even duur als in de periode 2005-2006. In de regio's Almere, Arnhem, Dordrecht en Apeldoorn waren de prijsdalingen het sterkst. "De prijzen in deze regio's zijn gedaald tot niveaus van ruim 10 jaar geleden", meldt een CBS-econoom.

In de eerste tien maanden van 2012 gingen 90.000 woningen in andere handen over, ruim 8 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen