Beurs20 nov '12 22:30

Wall Street sluit vlak

Auteur: BNR Webredactie

Beleggers op Wall Street namen dinsdag na twee dagen met flinke winst wat gas terug.

De stemming werd gedrukt door een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk en een grote afschrijving van computerfabrikant Hewlett Packard. Ook waarschuwingen van centralebankpresident Ben Bernanke zetten een domper op de handel. Koopjesjagers voorkwamen een echte daling van de koersen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 12.788,51 punten. De brede S&P 500 kreeg er juist 0,1 procent bij en sloot op 1387,82 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde vlak op 2916,68 punten.

Frankrijk
De stemming werd onder meer gedempt door de afwaardering van Frankrijk door kredietbeoordelaar Moody's. Frankrijk raakte maandagavond zijn AAA-status bij Moody's kwijt. De handel werd wel geholpen door positieve berichten over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal in aanbouw genomen huizen in de VS bleek in oktober te zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds juli 2008.

HP
Hewlett-Packard (HP) verloor bijna 12 procent. Het Amerikaanse technologiebedrijf liet weten dat het vorig jaar overgenomen softwarebedrijf Autonomy door boekhoudfraude een groot deel van zijn waarde heeft verloren. HP schreef afgelopen kwartaal 8,8 miljard dollar (6,9 miljard euro) af op het bedrijf, waar het in augustus vorig jaar nog 11,5 miljard dollar voor betaalde.

Federal Reserve
Centralebankpresident Ben Bernanke riep Amerikaanse politici op snel tot een akkoord te komen over de aanpak van de staatsschuld, zodat de dreiging van de fiscal cliff kan worden weggenomen. De angst voor de ongecontroleerde bezuinigingen en belastingverhogingen die op 1 januari dreigen te worden ingevoerd, speelt de financiële markten al weken parten. Volgens Bernanke zal de economische groei in de VS negatief worden beïnvloed door de 'afgrond' en beschikt de centrale bank niet over genoeg instrumenten om de schade te repareren.

Olie
De prijs van een vat Amerikaanse olie ging sterk onderuit na berichten over een akkoord over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Israël stelde later dat er nog steeds werd onderhandeld. Een vat Amerikaanse olie kostte dinsdag met 87,17 dollar 2,4 procent minder dan aan het begin van de dag. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 110,13 punten.

Euro
De euro was dinsdagavond 1,2815 dollar waard, tegen 1,2810 dollar aan het slot van de beurshandel in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen