Beurs13 jan '12 15:35Aangepast op 13 jan '12 16:05

Beurzen in het rood

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen duiken keihard in het rood. De stemming wordt gedrukt door teleurstellende kwartaalcijfers van de Amerikaanse bank JPMorgan en geruchten dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietstatus van enkele eurolanden gaat verlagen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 307,96 punten. De MidKap-index zakte ook 0,8 procent tot 482,32 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,5 en 0,9 procent. In New York stonden de beurzen kort na opening tot 0,9 procent lager.

Italië
Probleemland Italië wist vrijdag wederom geld op te halen, maar na de succesvolle veilingen op donderdag viel de belangstelling voor de Italiaanse obligaties tegen. Italië haalde in totaal 4,75 miljard euro op. De rente die het land moest bieden om het staatspapier te slijten, lag onder het niveau van eerdere vergelijkbare leningen.

ING
In de AEX verloor ING 3,9 procent en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen. De bank en verzekeraar liet voorafgaand aan een investeerdersdag weten het terugbetalen van de staatssteun als een van de prioriteiten te hebben gemaakt voor de jaren 2012 en 2013.

Air France
Air France-KLM zakte 1,1 procent. De luchtvaartcombinatie maakte donderdag nabeurs bekend het mes te zetten in de kosten om de winstgevendheid op te krikken. Het aandeel klom donderdag al 7,5 procent.

Fugro
De kersverse bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker van bodemonderzoeker Fugro liet tijdens een nieuwjaarstoespraak weten optimistisch te blijven over de vooruitzichten voor de olie- en gasindustrie, mede dankzij de stabiele olieprijs. Het aandeel daalde desondanks 2,8 procent.

TNT
TNT Express zakte 1,4 procent. Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van de pakketbezorger met een stap verlaagd naar Baa2. Volgens Moody's zijn de vooruitzichten voor het bedrijf nog altijd somber.

Novartis
In Zürich daalde Novartis 1 procent. Het Zwitserse farmaciebedrijf schrapt bijna 2000 banen in de Verenigde Staten. De reden voor de reorganisatie is het verlopen van een patent op het belangrijke medicijn tegen hartkwalen Diovan in de VS.

Euro
De euro kwam door de geruchten over de afwaardering van de kredietstatus van enkele eurolanden verder onder druk te staan. De eenheidsmunt was 1,2692 dollar waard, tegen 1,2820 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 98,46 dollar per vat en Brentolie zakte 0,7 procent tot 110,52 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen