Beurs6 jun '11 17:43

IMF somber over Britse economie

Auteur: Pieter van den Akker

De Britse economie groeit dit jaar minder sterk dan eerder werd gedacht en er zijn grote risico's. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds in een nieuw rapport. In het afgelopen halfjaar is de groei gestagneerd, terwijl de Britse inflatie sterk opliep. Het IMF verwacht dat deze situatie in de loop van het jaar enigszins verbetert, waardoor er de economische groei op anderhalf procent uitkomt.

Eerder ging het fonds nog uit van een vooruitgang met 2 procent. Het IMF ziet in de Europese schuldencrisis, stijgende grondstofprijzen, de zwakke huizenmarkt en de achterblijvende productie echter belangrijke bedreigingen voor de Britse economie. De regering zal haar bezuinigingsplannen moeten aanpassen als die risico's leiden tot een verdere verzwakking van de groei, waarschuwde het fonds.
Bezuinigen is essentieel
Voorlopig blijven de bezuinigingen volgens het IMF echter essentieel om de economie weer op het juiste spoor te krijgen. "We zien de huidige afwijking van de voorspellingen als tijdelijk en denken dat het huidige beleid passend is'', stelde plaatsvervangend IMF-directeur John Lipsky in een toelichting.

Gerelateerde artikelen