Beurs16 jan '12 15:14Aangepast op 16 jan '12 16:19

Toch geen duur jacht voor koningin Elizabeth II

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Britse premier David Cameron voelt er weinig voor om koningin Elizabeth voor haar 60-jarig regeringsjubilieum een nieuw koninklijk jacht te geven.

Minister Michael Gove van Onderwijs stelde voor haar dit kostbare cadeautje te geven. Een woordvoerder van Cameron gaf aan dat het niet gepast is belastinggeld in deze tijden aan zo'n project te besteden. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de nu 85-jarige vorstin haar vader George VI opvolgde.

Feestje moet vitaliteit vergroten
In een vertrouwelijke brief aan vicepremier Nick Clegg en minister Jeremy Hunt van Cultuur, die in handen is gekomen van de krant The Guardian, schrijft Gove dat een uitbundige viering van het jubileum in een tijd van grote economische problemen misschien wel de vitaliteit van het land vergroot.

"Ondanks of misschien door de grimmige tijden moet de viering verder gaan dan die van eerdere jubilea en de grotere prestatie aanduiden die het diamanten jubileum betekent", schrijft Gove. Hunt is binnen de regering verantwoordelijk voor de festiviteiten in verband met het jubileum.

Aanhanger monarchie
Gove staat bekend als enthousiaste aanhanger van de monarchie. Hij schrijft dat het diamanten jubileum een geweldige kans is om "de hoogst belangrijke bijdrage" van Elizabeth aan het leven van de natie en het Britse Gemenebest te erkennen. Het jacht zou waarschijnlijk zeker 72 miljoen euro kosten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen