Beurs13 jan '12 16:18Aangepast op 13 jan '12 20:28

Frankrijk is AAA-status kwijt

Auteur: BNR Webredactie

Frankrijk is de AAA-status van kredietbeoordelaar Standard & Poor's kwijt. Dat bevestigde de Franse regering vrijdag na eerdere geruchten hierover.

S&P verlaagt vrijdag waarschijnlijk de kredietwaardigheid van meerdere eurolanden.

De Franse minister van Financiën François Baroin zei vrijdag op televisie dat de status van Frankrijk één trede omlaag gaat naar AA+. Hij voegde toe dat de regering nu niet van plan is meer te gaan bezuinigen dan eerder gepland.

Duitsland & Benelux
Frankrijk had tot vandaag de hoogst mogelijke AAA-rating maar moet vrezen voor een verlaging van een of twee stappen. Duitsland en de Benelux-landen blijven buiten schot. Dat meldt het Franse persbureau AFP op gezag van een bron bij de Franse regering.

België
België verloor eerder zijn triple-A status al, maar loopt geen gevaar om nog een keer te worden afgewaardeerd. Volgens een andere bron krijgt ook Slowakije een downgrade.

Berichten over de afwaardering van Frankrijk brachten de koers van de euro aan het wankelen. De Europese munt daalde ten opzichte van de dollar tot een dieptepunt van 1,2623 dollar, het laagste niveau sinds augustus 2010. In de ochtend noteerde de euro nog boven de 1,28 dollar.

Waarschuwing
In december waarschuwde de kredietbeoordelaar al dat de rating van 15 eurolanden op de tocht stond, waaronder die van Duitsland en Frankrijk. S&P meldde destijds ook dat het de waardering van het Europese noodfonds, de EFSF, kon verlagen. Daarnaast zei het dat als het tot afwaarderingen zou komen, landen als Duitsland, Oostenrijk, België, Finland, Nederland en Luxemburg waarschijnlijk maar een stap zouden moeten inleveren.

De andere negen landen, en dan voornamelijk Frankrijk, zouden zelfs een afwaardering riskeren van een of twee stappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen