Beurs1 jul '11 05:53

Rem op industriële groei

Auteur: Thijs Baas

De groei van de industriële productieomvang is in Nederland in juni gedaald naar het laagste niveau sinds november 2009. Dat blijkt uit maandelijkse cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) die vrijdag werden gepubliceerd.

De Nevi-inkoopmanagersindex daalde van 55,1 in mei naar 52,1 vorige maand. Ondanks de eerste daling van het aantal nieuwe orders in de industrie is voor de 24ste maand op rij sprake van productiegroei. De beperkte binnenlandse vraag werd grotendeels gecompenseerd door de groei van buitenlandse orders. Verder namen de levertijden van toeleveranciers in juni aanzienlijk toe, aldus de Nevi, wat volgens de vereniging duidt op problemen bij de toeleveranciers om van een aantal materialen voldoende in te kopen.
Niet verrast
Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de Nevi is overigens niet verrast door de afvlakking, na 2 jaar van onafgebroken expansie. "Volstrekt logisch en voorspelbaar dat de groei afneemt. Ik verwacht dat we in een meer genormaliseerde situatie zullen terechtkomen.'' 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen