Eerder maandag meende de Spaanse minister van Financien dat het land geen steun nodig zou hebben.
Guardian
Het artikel in The Guardian doet anders vermoeden. BNR correspondent Lex Rietman vanuit Madrid betwijfelt of het Spaanse volk nog vertrouwen heeft in de uitspraken van de Spaanse minister. "Dit is de zoveelste koude douche. De Guindos heeft wel meer gezegd de afglopen weken." BNR's economieredacteur Rob Jansen: "De kans op steun wordt met de dag groter. Ik denk dat het niet lang duurt voordat Spanje dit geld nodig heeft. De situatie voor Spanje wordt onhoudbaar. Komt het steungeld ooit terug, is de vraag die gepaard gaat met de vraag: wordt de crisis opgelost."
D66
D66 gelooft van wel. D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven op BNR: "Het is geld waarvoor je garant staat, je krijgt het terug. Wat wel belangrijk is dat er politiek leiderschap wordt getoond in Europa. Eenduid in Europa is belangrijk." D66 is niet zeker dat al het geld terugkomt, maar dat is ondergeschikt, zegt Verhoeven. "Is het de investering waard? D66 vindt van wel, het is boven alles belangrijk dat landen niet omvallen."
Steeds slechter
Maandag verschenen verschillende verontrustende berichten over de economische situatie in Spanje. De Spaanse rente staat met 7,5 procent op recordhoogte, en de Spaanse regio's zitten in geldnood. Een aanvraag voor noodsteun lijkt een kwestie van tijd.
"Normaal gesproken bespreken we de tienjaarsrente, maar als we nu naar de tweejaarsrente kijken, staat Spanje er ook niet best voor: in Nederland staat deze op 0,02 en in Spanje op 6,6 procent", zegt BNR's economieredacteur Rob Jansen tijdens de nieuwsupdate.
Verbod op shortsellen
Ook werd bekend dat Spanje een verbod van drie maanden oplegt voor shortsellen. In Italië wordt de methode ook voor enkele dagen in de ban gedaan. Met shortsellen speculeren beleggers met geleende aandelen op een waardedaling van de stukken.
Het verbod op shortsellen dat in Spanje geldt, kan daarna mogelijk verlengd worden. Shortsellen is niet meer toegestaan op aandelen, indices, derivaten en otc-derivaten.
Regio's
Na Valencia vragen nu ook meer Spaanse regio om financiële steun van de centrale overheid in Madrid. Het zuidelijke Murcia heeft 200 tot 300 miljoen euro nodig. Verwacht wordt dat meer spaanse regio's in de problemen gaan komen. Ook de Spaanse rente is gestegen tot een recordhoogte van 7,5 procent.
Baskenland
"De grote uitzondering op de regio's die het slecht doen is Baskenland", zegt Lex Rietman. "Het heeft een lage schuld en de werkloosheid is ongeveer de helft van het Spaanse cijfer, iets boven de 10 procent. In Baskenland heerst een cultuur van aanpakken, in de jaren '80 hebben zij hun kansarme economie weten om te zetten in een moderne kenniseconomie."