Beurs13 mrt '12 06:31

Nederlandse hotels duurste van de eurozone

Auteur: Anne-Greet Haars

Nederland was vorig jaar voor een hotelkamer het duurste land in de eurozone. Voor een nacht moest gemiddeld 108 euro worden neergeteld, 4 procent meer dan in 2010.

Uit de dinsdag gepubliceerde hotelprijsindex van boekingssite Hotels.com blijkt dat een kamer in Amsterdam het duurst is. Daar moest vorig jaar gemiddeld 124 euro per nacht worden betaald, 7 procent meer dan in 2010.

Den Haag komt met ruime afstand op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van 103 euro voor een nacht, 2 procent minder dan in 2010. In Utrecht liep de gemiddelde prijs vorig jaar flink terug. In plaats van 104 euro was de hotelgast nog 96 euro kwijt, 9 procent minder.

Oman
Wereldwijd staat Nederland op de 27e plaats. Het duurste land ter wereld was in 2011 Oman, waar de hotelprijzen vorig jaar explodeerden. Zij stegen met 24 procent tot gemiddeld 247 euro. De duurste stad ter wereld is de Omaanse hoofdstad Muscat, waar een kamer gemiddeld 244 euro kost.

New York komt op de tweede plaats met 177 euro. De Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh was met 44 euro het goedkoopst.

Stijging
Wereldwijd steeg de prijs van een hotelkamer met vier procent. Vooral de groei van de zakelijke reismarkt zorgde voor meer vraag naar hotelkamers en een hogere prijs, aldus Hotels.com. Maar desondanks liggen de prijzen nog altijd onder het niveau van 2005, aldus David Roche van de boekingssite.

Azië
De enige regio waar de prijzen naar beneden beneden gingen, was Azië (-twee procent). Dat had te maken met het natuurgeweld in twee populaire bestemmingen, de aardbeving in Japan en de overstromingen in Thailand.

Arabische Lente
In het Midden-Oosten en Noord-Afrika gingen de hotelprijzen gebukt onder de volksopstanden tijdens de Arabische Lente en de oorlog in Libië. Vooral in Egypte, Tunesië en Qatar daalden de prijzen. In de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik kelderden zij 30 procent.

Toeristen weken uit naar populaire bestemmingen in Italië en Spanje, waar een kamer dan ook duurder werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen