Beurs14 mrt '12 20:38Aangepast op 14 mrt '12 21:20

Weinig beweging op Wall Street

Auteur: Anne-Greet Haars

De effectenbeurzen in New York sloten woensdag rond een vlakke stand. Beleggers lijken het even rustig aan te doen nadat de Amerikaanse beurzen een dag eerder op de hoogste niveaus in jaren waren gesloten.

Index
De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent (16,42 punten) hoger op 13.194,10 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent (1,67 punten) tot 1394,28 punten. Technologiebeurs Nasdaq bleef nagenoeg vlak met een winst van 0,85 punt tot 3040,73 punten.

Federal Reserve
De winsten van dinsdag waren ingegeven door positieve uitlatingen van de Federal Reserve over de Amerikaanse economie. Dinsdag nabeurs bracht het stelsel van centrale banken ook de resultaten van de stresstest naar buiten die Amerikaanse financiële instellingen moesten ondergaan.

Grote namen
Een meerderheid van de Amerikaanse banken, waaronder grote namen als Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan en Goldman Sachs, slaagde voor de test. Bank of America was in de Dow-Jones index de op een na sterkste stijger met een plus van 2,6 procent. Citigroup was een van de vier financiële instellingen die niet slaagden en zakte 3,4 procent.

Goldman Sachs
Goldman Sachs moest ondanks de positieve uitslag een verlies van 3,3 procent incasseren. Een voormalige medewerker van de bank schreef woensdag in een vernietigende brief in The New York Times dat het enige doel van de bank is om zoveel mogelijk geld te verdienen. De belangen van de klant staan volgens hem op de tweede plaats.

Het Nederlandse NXP Semiconductors, dat een notering heeft in New York, won 3,2 procent, nadat Goldman Sachs de chipmaker op zijn favorietenlijst had gezet.

Apple
Het aandeel Apple steeg voor de zesde dag op rij, de koerswinst bedroeg 3,8 procent na positief analistencommentaar. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel al 44 procent. Sommige handelaren vrezen voor een tegenbeweging van het aandeel. "We maken ons zorgen dat de beweging in Apple een beetje te veel en te snel is gegaan en dat verwachtingen overdreven optimistisch zijn geworden'', zei een handelaar in Tulsa tegen Reuters.

Olie
Amerikaanse olie daalde met 1,1 procent tot 105,57 dollar per vat. Brentolie daalde eveneens 1,1 procent tot 124,89 ollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,3025, ten opzichte van 1,3035 ten tijde van het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen