Beurs8 mrt '12 19:41

Winst Wall Street door Griekse hoop

Auteur: Bart Tuinman

De beurzen op Wall Street stonden donderdag overtuigend op winst. Optimisme over het slagen van de Griekse schuldenruil verdreef de zorgen over een mogelijk bankroet van Griekenland.

Na ongeveer 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen 0,6 procent hoger op 12.911 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,9 procent tot 1365 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,1 procent bij tot 2967 punten.

75 procent
De handel kreeg steun van berichten uit Griekenland. Volgens een medewerker van de Griekse minister van Financiën werkt meer dan driekwart van de schuldeisers van Griekenland mee aan de voorgestelde schuldverlichting. Daarmee leek het akkoord, dat de weg moet vrijmaken voor de verstrekking van nieuwe noodkredieten aan het noodlijdende land, te gaan slagen.

Doel
Griekenland mikt op deelname van minstens 90 procent van de schuldeisers. Bij deelname van driekwart van de investeerders kunnen echter clausules in werking worden gesteld die ook de onwilligen verplichten om hun bijdrage te leveren.

Dow-Jones
Net als in Europa profiteerden bankaandelen van het Griekse nieuws. In de Dow klommen JP Morgan Chase en Bank of America circa 1 procent. Morgan Stanley, Citigroup en Wells Fargo wonnen 1,5 tot 2,5 procent. Goldman Sachs klom 0,5 procent.

McDonald's bungelde onderaan de Dow Jones met een verlies van ruim 3 procent. De hamburgerketen kwam met tegenvallende cijfers over de omzetgroei in februari.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 106,70 dollar. De euro was met 1,3265 dollar ongeveer evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen