Beurs3 nov '11 13:56Aangepast op 3 nov '11 15:22

Nieuwe ECB-president verlaagt meteen rente

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft donderdag in zijn eerste optreden de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verlaagd.

Dat maakte de ECB donderdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering. Met de onverwachte renteverlaging hoopt de centrale bank de stagnerende economie in de eurozone te stimuleren.

Voorganger
ECB-president Draghi geeft later op de middag een toelichting op het rentebesluit. Het rentebesluit is een opmerkelijke stap voor "Supermario".

De Italiaan draait in zijn eerste optreden meteen een maatregel terug van zijn voorganger Jean-Claude Trichet, die de rente afgelopen juli nog met een kwart procentpunt verhoogde.

De toelichting is relevant omdat die mogelijk wijst op een grotere rol van de ECB bij de bestrijding van de schuldencrisis. Een aantal eurolanden, waaronder Italië, pleitten de afgelopen weken voor meer betrokkenheid van de centrale bank bij het noodfonds EFSF.

Inflatie
De ECB verlaagde donderdag ook de rente die het verstrekt op de deposito's die banken bij de centrale bank aanhouden met een kwart procentpunt tot 0,5 procent. De rente op kortlopende leningen ging met dezelfde marge omlaag tot 2 procent.

Eerder dit jaar verhoogde de ECB de rente in de eurozone twee keer met een kwart procentpunt om de stijgende inflatie te bestrijden. Daarvoor stond de rente bijna 2 jaar lang op het historisch lage niveau van 1 procent.

Gerelateerde artikelen