Beurs30 mei '11 08:17

Hypotheekmarkt vrij van prijsafspraken

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen indicaties van prijsafspraken tussen hypotheekverstrekkers. Wel constateert de toezichthouder dat de Nederlandse hypotheekmarkt, waarop een klein aantal grote banken en verzekeraars de boventoon voert, kwetsbaar is voor dergelijke kartels.

Dat concludeert de NMa in haar maandag gepubliceerde onderzoek naar de marges op hypotheken in Nederland, die sinds de kredietcrisis historisch hoog zijn. De opslag op de rente die de bank zelf betaalt voor de financiering lagen begin dit jaar volgens de NMa weer op het niveau van voor de crisis. Inmiddels zijn er meer aanbieders toegetreden op de markt voor hypotheken.
Marktaandeel
Buitenlandse banken wonnen wat marktaandeel en verzekeraars richten zich nadrukkelijker op de hypotheekmarkt. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de grote banken, die samen nog steeds het leeuwendeel van de woningfinanciering uitlenen, hogere rentes rekenen dan andere partijen. Rabobank, ING en ABN/Fortis hadden begin dit jaar samen een marktaandeel van 70,4 procent.
Rabobank
Piet van Schijndel, bestuurslid van Rabobank, zegt dat zijn bank passende tarieven biedt die erop zijn gericht om ook op de langere termijn aan de verplichtingen te kunnen voldoen. De bank hanteert een eenduidig uitgangstarief voor bestaande en nieuwe klanten. Klanten moeten volgens de bank minimaal tien weken van tevoren geïnformeerd worden over het aflopen van de rentevaste periode.
ABN Amro
ABN Amro deelt de conclusie van de NMa dat de marges op hypotheken zijn gedaald en de concurrentie is toegenomen. De markt heeft zich volgens de bank na een periode van heel lage marges en een lage rente de afgelopen twee jaar genormaliseerd. ABN Amro geeft klanten acht weken van tevoren een nieuw rentevoorstel. Ook ABN Amro maakt geen onderscheid in tarieven voor bestaande en nieuwe klanten.
ING
ING is voorstander van gezonde concurrentie op de hypotheekmarkt, waarbij klanten een passend advies krijgen dat is afgestemd op de persoonlijke situatie, tegen een zo aantrekkelijk mogelijke rente en met uitleg over de opbouw van het tarief. ING voert eveneens één tarief voor nieuwe en bestaande klanten. Ze krijgen drie maanden van tevoren een brief waarin zij worden geattendeerd op de renteverlengingstermijn.
Hoge tarieven
Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis roept consumenten op 'rond te shoppen', zodat banken meer moeten concurreren en de prijs daalt. Luister rechts naar het interview.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen