Het belastingvoordeel voor ondernemers zou eigenlijk moeten verdwijnen, zo staat in een Policy Brief, die het Centraal Planbureau heeft geschreven voor het ministerie van Financiën. Bij het ministerie kijken ze op dit moment naar alles wat in Box 1 zit. Presentator Mark Beekhuis ("dat gaat over inkomen en huizen") merkte op BNR op dat zelfstandigen minder belasting betalen dan werknemers. Dat scheelt zo'n 15 tot 25 cent voor elke euro die ze verdienen.
Ratio ontbreekt
Daniël van Vuuren van het CPB heeft bekeken of dat economisch gezien nuttig is. "Ik heb gekeken naar fiscale faciliteiten voor zelfstandigen. Dan zie je dat er voor de zelfstandigenaftrek eigenlijk geen goede economische ratio bestaat", vertelde de onderzoeker woensdag op BNR.
Wat die ratio zou kunnen zijn? "Dat je innovatie en werkgelegenheid wil bevorderen. Maar daar is de zelfstandigenaftrek veel te ongericht voor. Want iedere zelfstandige mag de aftrek benutten. Ook bedrijven die niet innovatief zijn en geen werkgelegenheid creëren. Wat je beter zou kunnen doen is de aftrek focussen op innovatieve bedrijven of bijvoorbeeld een WBSO benutten."
Subsidie
Wordt het in dat geval een soort subsidie; wie langdurig werklozen in dienst neemt, heeft het belastingvoordeel? Van Vuuren: "Dan zeg je tegen een langdurig werkloze - of een oudere die niet aan de bak komt en op zoek is naar een baan - 'hier heb je een extra belastingaftrek en die mag je benutten om zelf een bedrijfje op te richten'. Daar hebben in Duitsland heel goede ervaringen mee."
Van Vuuren schrijft in zijn stuk ook dat een groep mensen ondernemer wordt puur vanwege het belastingvoordeel. Is dat erg, als ze daarom voor ondernemerschap kiezen? "Nou ja, we betalen natuurlijk met z'n allen meer belasting om die aftrek te kunnen financieren. Het gaat om 1,4 miljard euro. Het is niet per se gezegd dat je het hele bedrag moet bezuinigen, maar voor de aftrek in de hudige vorm is eigenlijk geen ratio."