Beurs12 jun '12 21:12

Recordboete voor ING

Auteur: Melvin Captein

De Amerikaanse overheid heeft ING een niet misselijke boete van bijna 500 miljoen euro opgelegd. De Nederlandse bank moet diep in de buidel tasten wegens de schending van Amerikaanse handelssancties

De boete is de uitkomst van een schikking die ING met de Amerikaanse overheid trof. Die deed onderzoek naar betalingen van ING in de periode tot en met 2007. Daarbij kwamen ,,ernstige en onacceptabele'' overtredingen aan het licht, stelde ING-topman Jan Hommen.

Voorziening
ING meldde begin vorige maand een voorziening van 370 miljoen euro (na belastingen) te hebben getroffen in verband met het onderzoek. Het bedrijf startte zelf in 2006 al een onderzoek naar de beschuldigingen en voldoet naar eigen zeggen inmiddels aan alle regels.

ING heeft naar aanleiding van het onderzoek onder meer zijn activiteiten in Cuba gestaakt en de Netherlands Carribean Bank opgeheven. Daarnaast is een team samengesteld dat zich richt op het voorkomen en ontdekken van witwaspraktijken en financiering van terroristen.

Grootste ooit
De boete voor ING is de grootste die een bank ooit kreeg voor het breken van de sancties. Eerder troffen het Zwitserse Credit Suisse en de Britse banken Lloyds TBS en Barclays al een schikking.

De geconstateerde feiten beschrijven volgens Hommen "een heel ander ING'' dan het huidige concern. "Sinds het begin van de onderzoeken in 2006 heeft ING Bank voortvarende stappen gezet om de naleving van wet- en regelgeving binnen de organisatie te versterken en het besef onder medewerkers van compliancerisico's te vergroten.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen