Beurs5 mei '11 17:22Aangepast op 5 mei '11 18:36

Besmette Japanse container in Nederland

Auteur: Karin Backx

Het meetbedrijf First Safety heeft bij een klant in de buurt van Rotterdam op een Japanse container besmetting met radioactiviteit gemeten die boven de veilige grens zat.

Dat zegt directeur Hans Jansen van First Safety. Het bedrijf uit Amsterdam verricht metingen op de aanwezigheid van onder meer giftige gassen en radioactiviteit in opdracht van derden.
Poortalarm afgegaan
Een woordvoerster van de douane zegt dat bij een controle het poortalarm is afgegaan. Op de container is een gemiddelde waarde van 6 Bq gemeten en op sommige punten 33 Bq, terwijl 4 Bq de veilige grenswaarde is. Toch is er volgens de woordvoerster geen gevaar voor de volksgezondheid.
Jansen zegt verder dat zeker al drie besmette containers via Rotterdam het land zijn binnengekomen. Een daarvan is inmiddels weer terug naar de terminal.
Containers Zeebrugge
Op sommige delen van de besmette container zijn waarden gemeten die vijftig keer hoger waren dan de veilige norm. Wie deze containers aanraakt kan al radioactief worden besmet. Het is niet bekend of dat al is gebeurd.
Woensdag werden ook al besmette containers gevonden in het Belgische Zeebrugge.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen