Beurs8 mei '12 22:45

Dow Jones onder 13.000 punten

Auteur: Fleur de Bruijn

De beurzen op Wall Street zijn dinsdag met verlies gesloten vanwege toenemende ongerustheid over de politieke impasse die na recente verkiezingen in Griekenland is ontstaan.

Griekenland stond het meest in de belangstelling nadat Alexis Tsipras, de leider van de radicaal-linkse Syriza, de door de EU, de ECB en het IMF geëiste bezuinigingen in ruil voor noodsteun ongeldig verklaarde.

Een eindspurt zorgde ervoor dat de verliezen deels werden ingelopen. De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent (76,44 punten) lager op 12.932,09 punten. De S&P 500-index daalde 0,4 procent (5,86 punten) tot 1363,72 punten en de Nasdaq verloor 0,4 procent (11,49 punten) tot 2946,27 punten.

Andere wind
Ook in Frankrijk waait een andere wind. De socialist François Hollande die Nicolas Sarkozy opvolgt als president, wil ook gaan heronderhandelen. In zijn geval gaat het om het begrotingspact.

De onrust over de situatie in Europa kwam bovenop zorgen over het matige herstel van de Amerikaanse economie en de afkoeling van de Chinese economie. Dat vertaalde zich onder meer in een lagere olieprijs. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd voor de vijfde dag op rij goedkoper en kostte 97,32 dollar (min 0,6 procent). Brentolie daalde 0,3 procent tot 112,87 dollar per vat.

Grondstoffen
Grondstofgerelateerde bedrijven en banken die het meest gevoelig zijn voor conjuncturele schommelingen, stonden het meest onder druk. Aluminiumproducent Alcoa daalde 1,3 procent, fabrikant van onder meer mijnbouwapparatuur Caterpillar leverde 0,7 procent in. Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase verloren tussen 1 en 2,1 procent.

McDonalds
Fastfoodketen McDonald's leverde 2 procent in na tegenvallende verkoopcijfers. De omzet in Amerikaanse restaurants die minimaal dertien maanden open zijn steeg in april met 3,3 procent. Analisten rekenden in doorsnee echter op een groei van 5 procent. Wereldwijd nam de omzet ook met 3,3 toe, terwijl McDonald's zelf eerder rekende op 4 procent.

Internetbedrijf Yahoo maakte bekend een onderzoek te starten naar de opleidingen die de kersverse bestuursvoorzitter Scott Thompson op zijn cv heeft staan. Vorige week bleek dat Thompson, die het bedrijf sinds vier maanden leidt, ten onrechte een bachelortitel in ict claimt. Yahoo steeg 0,1 procent.

De euro noteerde 1,3010 dollar in vergelijking met 1,3020 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen