Beurs2 mei '12 11:41

Europese beurzen maken inhaalslag

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen lieten woensdag overwegend winsten zien. De graadmeters, die dinsdag gesloten bleven vanwege de Dag van de Arbeid, maakten daarmee een inhaalslag.

Tegenvallende macrocijfers uit de eurozone hielden de winsten echter beperkt.

"De beurzen trekken zich op aan het positieve Amerikaanse industriecijfer van een dag eerder. De handel blijft erg dun en er zit weinig fantasie in de markt. De bedrijfsresultaten zijn over het algemeen goed, maar Europa blijft het zorgenkindje. Vooral de Amsterdamse beurs doet het in vergelijking met Duitsland slecht'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 309,74 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 514,77 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 1,1 en 0,5 procent. De beurs in Londen, die in tegenstelling tot de andere Europese aandelenmarkten dinsdag wel open was, verloor 0,4 procent.

Krimp industrie
Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de industrie in de eurozone in april in het sterkste tempo is gekrompen in bijna drie jaar. Volgens de onderzoekers van Markit geven de cijfers aan dat de eurozone nog dieper in een recessie is gezakt.

Werkloosheid Duitsland
Ook liet de werkloosheid in Duitsland in april een lichte groei zien. De Duitse werkloosheid kwam daarmee uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. In Italië steeg de werkloosheid in maart naar 9,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de metingen begonnen in 2004. De werkloosheid in de eurozone is in maart opgelopen naar het recordniveau van 10,9 procent.

UBS
In Zürich klom UBS 6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De grootste bank van Zwitserland zag de nettowinst in het eerste kwartaal ruimschoots halveren door een flinke boekhoudkundige last op de eigen schuld. Analisten waren echter tevreden over de instroom van nieuw kapitaal bij de bank.

Stijgers
In de AEX ging uitgever Reed Elsevier aan kop met een winst van 2,2 procent. Boskalis klom ruim 1 procent. De baggeraar liet weten drie orders in de wacht te hebben gesleept die een gezamenlijke waarde hebben van circa 110 miljoen euro.

TNT Express
TNT Express won 0,1 procent. De pakketbezorger, die wordt overgenomen door het Amerikaanse UPS, liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten voorlopig last te houden van de moeilijke marktomstandigheden in Europa. Het proces rond het overnamebod van UPS ligt volgens het bedrijf op schema.

Dalers
Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste daler met een min van 3,7 procent. Telecombedrijf KPN zakte 2,2 procent na een adviesverlaging door Jefferies.

Euro
De euro was woensdagochtend 1,3140 dollar waard, tegen 1,3222 dollar bij het sluiten van de beurs in Londen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 105,75 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 119,23 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen