Beurs21 jun '12 06:20Aangepast op 21 jun '12 09:59

Update | De Jager jaagt op Amerikaanse investeerder

Auteur: Pieter van den Akker

De Jager jaagt op Amerikaanse investeerders voor Nederlandse bedrijven. Daarmee worden onze ondernemingen minder afhankelijk, hoopt de demissionair minister van Financiën.

Onze beursman Paul Laseur sprak Jan Kees de Jager exclusief op Wall Street. "Het is natuurlijk belangrijk dat, na zo'n economische recessie die we hebben meegemaakt, er voldoende kapitaal beschikbaar is voor het bedrijfsleven", vertelde de minister. "Dan is een beurs, of zijn obligaties of financiële markten, een belangrijke toegangspoort voor bedrijven en ook steeds meer Midden- en Kleinbedrijf om te kunnen profiteren van kapitaal om je groei te financieren. Groei is weer meer banen en die hebben we hard nodig."

Laseur wilde van De Jager weten of hij eigenlijk niet naar Zuid-Amerika of China moet om investeerders te trekken? "Dat doen we ook. Ik ben een aantal keer in China geweest, een belangrijk land voor de minister van Financiën. Maar Amerika is nog steeds een heel grote economie, een groot land en ook belangrijk."

Vestigingsklimaat
Nederlandse bedrijven zijn op dit moment laag genoteerd op de Amsterdamse beurs. Eigenlijk een uitgelezen kans om zo'n bedrijf over te nemen. Is De Jager niet bang dat hij de Amerikanen op een idee brengt? "Nee. Ik geef ook geen beleggingsadviezen, of koopadviezen of verkoopadviezen. Daar doe ik niet aan. Ik zet Nederland op de kaart en vertegenwoordig het hele land, ook de financiële wereld. En ik geef aan hoe we ons met elkaar kunnen verbinden. Ik spreek ook met Nederlandse ondernemers die zich hier hebben gevestigd en vraag ook wat de regering kan doen om het vestigingsklimaat te verbeteren."

Bankenunie
Op de G20-top stond deze week de Europese schuldencrisis centraal. De focus lag daarbij op de bankensector. Laseur wilde van De Jager weten of hij het eens is met Van Rompuy die zegt dat een bankenunie binnen een jaar te realiseren is? "Wij zijn inderdaad wel voorstanderom in Europa meer met bankentoezicht te doen. Dus om een veel Europeser bankentoezicht te hebben omdat het grendoverschrijdende instellingen zijn en het zou aan kracht en effectiviteit winnen als we strengere eisen stellen aan alle Europese banken. en het toezicht zo meer tanden kunnen geven."

Klik hier en hier om te luisteren naar de demissionair minister van Financiën, Jan Kees de Jager, en CEO van USG People Rob Zandbergen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen