Beurs26 jan '12 21:41

Wall Street stap terug

Auteur: Bart Tuinman

Wall Street deed donderdag een stapje terug na de recente opmars. Het enthousiasme onder beleggers bekoelde door een tegenvaller over de Amerikaanse huizenmarkt.

De Dow-Jonesindex bleef nog redelijk overeind dankzij veel beter dan verwachte kwartaalcijfers van graafmachinefabrikant Caterpillar.

Dow Jones
Ruim een half uur voor het slot stond de Dow 0,4 procent lager op 12.708,29 punten. de S&P 500-index verloor 0,8 procent tot 1315,21 punten en de Nasdaq moest ook 0,7 procent terug. De door technologiefondsen gedomineerde index kwam daarmee op 2797,73 punten.

Huizenmarkt
Een half uur na de opening werden cijfers uit de huizenmarkt bekendgemaakt. Daaruit bleek onder meer dat de prijzen van eengezinswoningen in december voor het eerst in vier maanden daalden. Woensdag was er ook al een tegenvaller over de huizenmarkt. Toen bleek dat het aantal woningtransacties lager uitviel dan verwacht.

Koersverliezen
Het nieuws zorgde voor koersverliezen bij huizenbouwers als Toll Brothers dat 5 procent inleverde. Ook banken die kunnen profiteren van een opleving van de huizenmarkt leverden in. SunTrust Banks Inc verloor bijna 6 procent, versterkt door een verlaging van het beleggingsadvies door Deutsche Bank.

Caterpillar
Caterpillar voerde de Dow aan met een winst van 1,8 procent. Het concern boekte zowel in het het afgelopen kwartaal als in heel 2011 recordresultaten dankzij een sterke wereldwijde vraag. De nettowinst steeg in het vierde kwartaal tot 1,54 miljard dollar (1,17 miljard euro), tegen 968 miljoen dollar een jaar eerder. De winst per aandeel klom met 58 procent tot 2,32 dollar. Analisten rekenden in doorsnee op 1,73 dollar per aandeel.

3M
Ook het industrieel conglomeraat 3M, bekend van onder meer de Post-IT memoblokjes en Scotch tape, presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht. Het aandeel ging 0,9 procent omhoog.

AT&T
AT&T (min 2,6 procent) was een van de sterkste dalers nadat het telecomconcern een nettoverlies van 6,7 miljard dollar (5,1 miljard euro) rapporteerde over het vierde kwartaal. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog een nettowinst van 1,1 miljard dollar. Het verlies werd vooral veroorzaakt door een vergoeding van 4 miljard dollar die AT&T moest betalen aan Deutsche Telekom voor de afgeketste overname van diens dochter T-Mobile USA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen