Beurs2 nov '12 12:36

Beurzen wachten gelaten op banencijfers VS

Auteur: Thijs Baas

De Europese beurzen schommelden vrijdagochtend rond de slotniveaus van een dag eerder. Beleggers wachten op het officiële Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal verschijnen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 336,52 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 528,99 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen bleven ongewijzigd. Parijs zakte 0,3 procent.

Beurzen
"Het is bemoedigend dat de beurzen de winsten van gisteren in ieder geval vasthouden. Het is nu wachten of het officiële banencijfer niet te veel uit de pas loopt met het eerdere rapport van salarisverwerker ADP. De Amerikaanse economie laat sowieso een aantal lichtpuntjes zien. Verder zijn er nog altijd weinig alternatieven voor aandelen. In staatsleningen valt niets te verdienen, terwijl aandelen met een behoorlijk dividendrendement aantrekkelijk blijven'', vertelt beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

Air France-KLM grootste stijger
Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 4,6 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een verlies van 1,3 procent. In de MidKap was Brunel de sterkste stijger met een winst van 4,5 procent. De detacheerder verhoogde bij de publicatie van de derde kwartaalcijfers de omzetverwachting voor dit jaar.

Vastned was de grootste daler met een min van 6,4 procent na tegenvallende resultaten. Het winkelvastgoedfonds voorziet voor het gehele jaar een nettoresultaat die onder de verwachting van analisten ligt. Ook keert het bedrijf minder dividend uit.

Alcatel-Lucent
In Parijs leverde Alcatel-Lucent 6,5 procent in. De producent van telecomapparatuur heeft voor het tweede kwartaal op rij een verlies in de boeken gezet. Beiersdorf steeg 5,6 procent in Frankfurt. Het Duitse cosmeticabedrijf, bekend van Nivea en Labello, verhoogde de omzetverwachting voor 2012.

De euro was 1,2884 dollar waard, tegen 1,2940 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 86,35 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 107,88 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen