Beurs8 mei '12 12:05

Beurzen bezorgd om Griekenland

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen stonden dinsdag aan het einde van de ochtendhandel in het rood. Beleggers bleven bezorgd over de politieke ontwikkelingen in Griekenland.

In Amsterdam schoot KPN daarentegen omhoog na een bod op een deel van het bedrijf.

"Je zou verwachten dat de markten nu wel gewend zijn aan de Griekse problemen. Op de huidige niveaus zal er waarschijnlijk eerder een opwaartse verrassing plaatsvinden dan een neerwaartse. De bedrijfsresultaten blijven overwegend goed en sommige bedrijven zijn wel erg goedkoop aan het worden'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam verloor 0,5 procent tot 303,35 punten. De MidKap-index zakte 1,3 procent tot 501,83 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 1,9 en 1 procent. De beurs in Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, daalde 0,3 procent.

Mislukte formatie
In Griekenland mislukten de regeringsonderhandelingen al één dag na de verkiezingen. De leider van de radicaal linkse partij Syriza krijgt dinsdag de kans om een regering te vormen.

KPN
In de AEX voerde telecombedrijf KPN de stijgers aan met een winst van bijna 20 procent op 7,75 euro. Telecombedrijf América Móvil heeft een bod uitgebracht van 8 euro per aandeel op het Nederlandse telecomconcern en wil een belang krijgen van maximaal 28 procent.

PostNL
PostNL stond onderaan met een verlies van 5 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De postbezorger liet daarbij weten dat het jaar 2012 iets zwakker dan verwacht is begonnen. De verwachtingen voor het gehele boekjaar werden wel bevestigd.

DSM
DSM bracht ook de resultaten naar buiten. Het chemiebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 145 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachting van analisten. Ook de omzet viel iets hoger uit dan verwacht. Het aandeel zakte desondanks 0,5 procent.

Londen
Aviva steeg in Londen 3 procent. De topman van de Britse verzekeraar, Andrew Moss, is per direct opgestapt. Zijn vertrek volgt nadat meer dan de helft van de aandeelhouders tegen de beloningsplannen voor de top stemden.

Euro
De euro was 1,3011 dollar waard, tegen 1,3050 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 96,93 dollar per vat en Brentolie daalde 0,5 procent tot 112,58 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen