Beurs23 jan '12 15:45

Bankroet Griekenland niet uitgesloten

Auteur: Bart Tuinman

Het kabinet denkt dat de kans bestaat dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Minister Jan Kees de Jager zei dat voor de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden.

Jan Kees de Jager zegt hier nadrukkelijk niet op aan te sturen, maar het niet uit te sluiten.

Financiele steun
Het met schulden overladen Griekenland heeft dringend extra financiële steun nodig. Maar Nederland wil pas met steun over de brug komen als de schuld van het land ook op langere termijn houdbaar is. Athene onderhandelt al maanden met financiële instellingen over de hoogte van de afschrijving die ze vrijwillig moeten accepteren op Griekse staatspapier.

Vrijwillig
Wat is vrijwillig? vroeg De Jager zich af. "Het verschil tussen vrijwillig of niet vrijwillig 70 procent afschrijven is op een gegeven moment ook een beetje semantiek", aldus De Jager. "Want ik denk dat niemand heel erg graag vrijwillig 70 procent van zijn schuld afschrijft."

Andere methodes
Als een akkoord uitblijft, zijn andere methodes volgens De Jager bespreekbaar mits er een goed noodfonds is om "besmetting" van andere landen te voorkomen. Daarnaast hamert Nederland op het afdwingbaar maken van begrotingsdiscipline om dergelijke scenario's in de toekomst te vermijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen