Beurs17 feb '12 22:25Aangepast op 17 feb '12 22:40

Wall Street sluit week rustig af

Auteur: Marjan van den Berg

De handelsdag in New York bleef vrijdag kalm. De beurzen waren overwegend positief.

Image

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 12.950 punten. De S&P 500 klom 0,2 procent tot 1361 punten. De Nasdaq verloor 0,3 procent en sloot op 2952 punten.

Griekenland
De hoop op verdere financiële steun voor Griekenland blijft zorgen voor optimisme. De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandag over een nieuw steunpakket voor Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Een akkoord over die steun moet een bankroet van Griekenland voorkomen.

Beleggers doen het even rustig aan nu het cijferseizoen in New York ten einde loopt. Ruim 80 procent van de bedrijven in de S&P 500 is met cijfers gekomen en daarvan overtrof 64 procent de verwachtingen van analisten.

Uitschieters
Het aandeel van chipmachinefabrikant Applied Materials won 1,7 procent. De branchegenoot van het Nederlandse ASML heeft de winst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar fors zien dalen, maar verwacht een grote opleving in het tweede kwartaal.

De Amerikaanse voedselproducenten Heinz, bekend van Heinz-ketchup, en Campbell, bekend van de soepen, lieten winsten zien van 4,5 en 2,6 procent. De kwartaalcijfers vielen beter uit dan verwacht. Branchegenoot General Mills daalde 3,6 procent vanwege een zwakkere vooruitblik voor 2012.

Het aandeel Animatiestudio DreamWorks Animation steeg 0,9 procent. DreamWorks, bekend van Shrek en Kungfu Panda, gaat een filmstudio in China openen.

Het aandeel UPS sloot onveranderd. De Pakketvervoerder heeft een bod gedaan op het Nederlandse TNT Express van 9 euro per aandeel, maar dat bod werd verworpen. De gesprekken gaan nog door, maar het is niet zeker of een overeenkomst zal worden bereikt, aldus UPS.

Euro, olie
De euro was 1,3146 dollar waard, tegen 1,3150 dollar aan het einde van de handelsdag in Europa.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 103,52 dollar. Brent daalde 0,4 procent.

Maandag is Wall Street gesloten vanwege Presidents Day.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen