Beurs10 apr '12 13:59

Beleggers storten zich op veilige haven

Auteur: Karin Backx

Beleggers zoeken dinsdag weer de veilige havens op. De rentes op Duitse obligaties zakken sterk, terwijl Zuid-Europese rentes verder oplopen.

Ook het renteverschil tussen Duitsland en Nederland nam stevig toe. Beleggers maken zich zorgen over de schuldencrisis en tegenvallende economische groei.

Het cijfer over de Amerikaanse banenmarkt, wat afgelopen vrijdag uitkwam, baarde ook zorgen bij beleggers. Het wakkerde de vrees voor een internationale recessie verder aan.

Massaal
In de jacht op veilige havens werd massaal gekozen voor Duitse obligaties. De rente op tienjarige Duitse leningen daalde daardoor tot 1,69 procent. Dat is het laagste niveau sinds september vorig jaar.

Nederland lijkt zijn positie als toevluchtsoord voor beleggers langzaamaan te verspelen. De Nederlandse rente liep op tot ruim 2,3 procent, waardoor het gat met de Duitse rente klom tot het hoogste niveau sinds 22 november.

Spaanse rente
De Spaanse rente nadert ondertussen alweer de grens van zes procent. Dat is het niveau dat door veel deskundigen als onhoudbaar wordt beschouwd en dat vorig jaar aanleiding was voor de Europese Centrale Bank om steunaankopen van Spaanse obligaties uit te voeren in een poging de rente te drukken.

Dinsdag steeg de rente tot 5,9 procent. Daarmee is de Spaanse rente terug op het peil van eind november vorig jaar. Aan het begin van deze maand stond de rente nog op 5,3 procent.

Italiaanse rente
Ook de Italiaanse rente ging dinsdag omhoog. Met 5,6 procent bereikte het rendement op tienjarige Italiaanse leningen het hoogste niveau sinds medio februari.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen