Beurs8 apr '12 17:31

Onzekerheid terug op beursvloer

Auteur: Bart Tuinman

Na een rustig eerste kwartaal is de onzekerheid over de schuldencrisis terug op de beursvloer.

Afgelopen week zetten de zorgen over Spanje de beurzen een forse stap terug. Ook de komende week worden de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen waarschijnlijk vooral bepaald op de obligatiemarkt.

Rust
Vorige week verdween de rust die over de markten was neergedaald door de omvangrijke kredieten van de Europese Centrale Bank. Spanje wist slechts met grote moeite afnemers te vinden voor nieuwe staatsleningen, waardoor de rente op Spaanse obligaties toenam tot het hoogste niveau sinds eind vorig jaar. Daarbij bleek het besmettingsgevaar nog niet uit de eurozone verdwenen, want ook de rentes van Italië en Frankrijk liepen stevig op.

Staatsleningen
Deze week melden zowel kernlanden als zwakkere broeders uit de eurozone zich op de obligatiemarkt. Zo hoopt Nederland dinsdag 2,5 tot 3,5 miljard euro op te halen met een 5-jaarslening en biedt Duitsland woensdag voor 5 miljard euro aan 10-jaarsobligaties aan. Het renteverschil tussen Nederland en Duitsland is de afgelopen maand opgelopen door de aanhoudende onzekerheid over de bezuinigingen van het kabinet-Rutte.

Italië
Een grotere test voor de markten volgt donderdag als Italië langlopende leningen aan de man probeert te brengen. Woensdag zet de Italiaanse overheid ook korte leningen uit. Ook Frankrijk en België, twee landen die eind vorig jaar werden meegezogen in de onrust over de euro, komen deze week met nieuwe staatsleningen. Aan het bedrijvenfront wordt een voorzichtig begin gemaakt met het kwartaalcijferseizoen.

VS
In de Verenigde Staten komt aluminiumgigant Alcoa dinsdag traditiegetrouw als eerste met de resultaten van het afgelopen kwartaal. Later in de week volgen Google en de banken JPMorgan Chase en Wells Fargo. De beurzen starten de week met een vertraagde reactie op de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die vrijdag naar buiten kwamen. Goede Vrijdag waren alle belangrijke beurzen gesloten.

Wall Street
In Azië en op Wall Street openen de beurzen de deuren maandag weer. De Europese beurzen rekken het Paasweekeinde op tot dinsdag. Economische cijfers kunnen ook deze week nog een rol spelen. Uit Europa komen cijfers over de industriële productie in februari. In de VS staan vrijdag de inflatie en het consumentenvertrouwen op de rol. Woensdag verschijnt het 'beige book' waarin de Federal Reserve zijn licht schijnt over de staat van de Amerikaanse economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen