Beurs18 aug '11 21:45Aangepast op 18 aug '11 22:27

Wall Street keldert door recessievrees

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurzen op Wall Street kleurden donderdag donkerrood. Tegenvallende economische cijfers versterkten de heersende angst bij investeerders voor een wereldwijde recessie.

De Dow-Jonesindex sloot 3,7 procent lager op 10.991 punten. De S&P 500-index verloor 4,5 procent tot 1141 punten terwijl Nasdaq 5,2 procent verloor tot 2380 punten.

Groeiverwachtingen wereldeconomie

De angst voor een recessie verergerde door een rapport van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Die schroefde zijn groeiverwachtingen voor de wereldeconomie drastisch omlaag, waarbij de VS en Europa "gevaarlijk dicht bij een recessie" zijn aanbeland.

Amerikaanse centrale bank bezorgd

Beleggers verwerkten ook een bericht in The Wall Street Journal. De zakenkrant meldde dat de Amerikaanse centrale bank zich zorgen maakt over Europese banken die ook actief zijn in de VS. De Federal Reserve vreest dat het bankensysteem besmet raakt via deze divisies door de Europese schuldencrisis.

Tegenvallende woningverkopen

Voorbeurs werden tegenvallende woningverkopen bekendgemaakt. Die daalden in juli met 3,5 procent, waar economen op een stijging rekenden. Ook kwam de inflatie in juli op maandbasis hoger uit dan de voorspellingen van economen.

Banken

Bankaandelen waren in de Verenigde Staten, evenals in Europa, de gebeten hond. Zo verloor Bank of America 6,4 procent. JP Morgan Chase zakte 4,5 procent. Citigroup daalde bijna 8 procent en Morgan Stanley 6,2 procent.

Euro

De euro werd donderdagavond voor 1,4315 dollar verhandeld, tegen 1,4310 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Olie

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 6,7 procent tot 81,70 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen